Вкарват контейнерите за разделно събиране на отпадъци под земята

контакти

Намерение да извърши пилотно изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци на бул.“Димитър Благоев“ има Община Димитровград. Те включват две отделения с по два броя подземни контейнери, съобщават от администрацията.

В тази връзка кметът на Община Димитровград Иво Димов иска свикване на общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – регион Хасково, в което са общините Хасково, Димитровград и Минерални бани. Предложението е за използване на средства от отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ за изграждане на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци на територията на град Димитровград.

Подземните контейнери са разпространена практика в европейските столици и в няколко по-големи български града като София, Пловдив, Бургас. Те са по-дискретни и естетически, заемат по-малко място и не позволяват разхвърлянето на сметта от външни фактори.

Съгласно чл.24, ал.1, т.2 от Наредба №7/19.12.2013г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, гореспоменатото предложение на Община Димитровград може да се финансира от натрупаните отчисления по чл.жц64 от ЗУО и чл.20 от Наредба №7.

Във връзка с горното и на основание чл. 25, ал. 2, т. 4 от същата наредба, кметът на Община Димитровград следва да подаде заявление до директорът на РИОСВ-Хасково за използване на средства от събраните отчисления по чл. 64 по ЗУО, към което заявление трябва да се приложи и Решение от Общото събрание на Регионалното сдружение по чл .26 от ЗУО, обясняват от Община Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук