ВКАМЕНЕН СВЯТ ПОСРЕЩА ПОСЕТИТЕЛИ В ОТКРИТА ИЗЛОЖБА

контакти

Вкаменен свят посреща посетители в пространството пред Градска библиотека, Детски и младежки център и Исторически музей в Димитровград. Те са част от откритата изложба на Александър Киферов – „Вкамененият свят“.

vkamenel-svqt1Експозицията включва фрагменти от вкаменени дървета, намерени на различни места в Източните Родопи. В момента има пет експоната, но идеята е да се увеличават с времето, ако се намери пространство. Желание има за експониране и на морски видове.

Искам хората да видят образците и да ги докоснат. В повечето палеонтологични музеи образците са забранени за пипане, защото са затворени, обяснява Александър Киферов.

Вкаменените дървета датират от 4 до 5-6 хиляди години преди Христа. Не категоризирам толкова възрастта, колкото какъв е тип е дървото и на каква надморска височина е намерено. Най-много вкаменелости се намират в полите на планините. Разкриват се при издигане на тектоничните плочи, казва още авторът на изложбата.

Александър Киферов от 10 години събира вкаменелости, но хобито му е от цял живот. Правил е самостоятелни изложби в Хасково и Димитровград, изнасял е и много лекции по темата. За вкаменелостите казва, че те са исторически документ, чийто страници трябва да бъдат внимателно отворени, за да се разбере какво се е случило на планетата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук