Вицепрезидентът в Хасково: България да защити повече средства за укрепване на границите

Илияна Йотова определи като най-проблемна границата с Турция, заради разбитата ограда

България трябва да защити своята позиция за повече средства и възможности за укрепване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз. Страната трябва да извоюва средства за техника и обучение от двата фонда за миграция и убежище и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 млрд. евро. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в Хасково, където, по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова, се проведе  конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото“, съобщават от прессекратириата на Президентството.

Йотова подчерта, че конференцията се провежда в Хасково, заради трансграничния характер на региона, важен не само за сигурността на българските граждани, а и на европейските. Тя допълни, че българската държава трябва да консолидира позицията си пред европейските партньори и да търси за съюзници страните от външните граници на съюза.

„Малка България трябва да направи своя санитарен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските партньори да не разкрива допълнителни бежански центрове при нужда“, заяви Йотова и подчерта, че трябва да настоява и за промяна на Дъблинския регламент и за по-конкретни текстове за реадмисията. Според Дъблинския регламент, отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили.

Илияна Йотова определи като най-проблемна границата с Турция, заради компрометираното защитно съоръжение и приветства решението на служебния кабинет то да се стопанисва от Министерството на вътрешните работи и да се засили контролът.

Вицепрезидентът призова и за засилване на контрола в приемателния център от отворен тип в Харманли, за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.

Илияна Йотова е категорична, че България не трябва да приема новото предложение на Европейската комисия идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, за да стигнат до Европа.

За периода 11-17 октомври, 2021 г. на вход на държавната граница са задържани 67 човека. Общо през седмицата са предотвратени опити 2285 граждани на трети страни да преминат през границите на страната на вход. 2218 от тях самостоятелно са се завърнали във вътрешността на съседни държави /2038 в Турция и 180 в Гърция/, съобщи на конференцията областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов, поясняват от Областна администрация.

Стана ясно още, че за периода от началото на годината до 17 октомври на вход са задържани 1040 човека. От тях 711 са на границата с Турция и 289 – на Гърция, а останалите 31 на границата със Сърбия. Това е близо 3 пъти увеличение спрямо същия период на 2020 г. Преобладават гражданите на Афганистан – 39, 1% и Сирия 32,2 %.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук