Вицепрезидентът в Димитровград: Няма да се справим, ако не знаем каква икономика развиваме

Няма как да говорим за справяне с демографската криза, ако не знаем каква икономика развиваме. Твърдото ми убеждение е, че няма да задържим младите хора, каквото и образование да им даваме, ако те не виждат в следващите години къде ще работят. Това заяви днес вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която бе на посещение в намиращия се в Димитровград завод „Неохим“ АД. Там се проведе среща, на тема: „Състоянието на бизнеса в регион Хасково и перспективи за развитие“, организирана от председателя на КРИБ – Хасково Стефан Димитров. Участваха още изпълнителният директор на предприятието Димитър Димитров, изпълнителният директор на „Евро Ферт“ АД Петър Томов, председателят на Съвета на директорите на „Евро Ферт“ Йордан Стойков, представители на КРИБ.

В началото Стефан Димитров акцентира, че много са инфраструктурните проекти в последните години в област Хасково, но хората не усещат повишаване на стандарта на живот. Според него, освен в инфраструктура, трябва да се помисли и за повече инвестиции в образование.

Димитър Димитров, от своя страна, посочи, че не са много добри перспективите, от гледна точка на заплащане на въглеродни емисии. Обясни, че подобни мерки са въведени твърде бързо, а не постепенно, което ще засегне много предприятия в България и може да се стигне до колапс.

От срещата стана ясно, че предприятието има ангажимент да заплати 750 хиляди тона въглеродни емисии, което ще рече около 15 млн. евро – много пари за всяка една компания, както бе заявено.

Бях свидетел, от първо лице, на голямата дискусия за т. нар. квоти за въглеродни емисии. Категоричното ми становище е, че Европа много бързо взе това решение. Не прецени различната степен на готовност в отделните държави членки. ЕС направи такава политика, от която изискванията към предприятията са повече от гаранциите, заяви Йотова. Не съм убедена, че въпросът е решен веднъж завинаги, допълни тя. Препоръча да се събере лоби, което да се обяви за преразглеждане на тази политика.

Няколко довода изтъкна вицепрезидентът да откликне на поканата да посети „Неохим“. На първо място, малкото в страната предприятия съхранили подобно производство. На следващо, въведеното в предприятието дуално образование, както и да види система, при която работници и служители запознават децата си с работата.

Визитата й включи обиколка из производствените мощности, а по-късно и посещение  на църквата „Свети Харалампий“ в Четногорово, където бе отслужен водосвет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук