Вицеевропейски шампиони сме по пиене на твърд алкохол

Много пием или другите малко пият?

контакти

Българите, можем да кажем, сме вицеевропейски шампиони по изпит твърд алкохол. На глава от населението на година се пада по 5,34 литра пиячка. Това ни отрежда второ място в Европа.

Малко по-надолу сме в класацията от изпит алкохол от всякакъв вид, но отново в десетката – на шесто място в света и на пето на Стария континент. Това ще рече – 12,3 литра на година. Първи са естонците с по 14,3 литра на човек, следват чехите и германците.

Според статистиката, сме на 22-о място по пиене на вино на човек – с 2,55 л. на година. По консумация на бира сме на 13-о място – 4,41 л. на човек годишно.

Ракията е с нас от векове и отваря апетит към други алкохолни напитки с висок градус, коментира Ралица Скорчева-Славова, председател на сдружение „СпиритсБългария”.

Според д-р Владимир Бостанджиев, психиатър и психотерапевт, у нас се пие, както при другите южни народи – разрешено е и е прието да се пие по различни поводи.

По думите му, няма статистика колко са алкохолно зависимите, а другата статистика не може да е нито тревожна, нито радостна – това са икономически данни.

Двамата бяха гости в сутрешния блок на БТВ, където разискваха различните проявления на въпроса: Много пием или другите малко пият?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук