„ВИСЯЩИ“ ВОДКА, УИСКИ И БИРА В „БРИЗ“

контакти

Висящи“ по една водка, уиски и бира вече е получил клиент на бистро „Бриз“, намиращо се на бул. „България“. Дойде клиент още в понеделник, купи си питие и остави още средства за алкохола. Гледал по медиите за кампанията, решил да почерпи някой, който няма възможност да си го позволи. Вече са оползотворени, както подобава. Това каза Янка Крайчева, барманка в бистрото.

Тя допълни, че всеки ден влизат хора да питат дали има „висящо“ кафе. След първия жест обаче, още никой не е оставял сума. Само се множал броя на желаещите. Барманката мисли, че все още студеното време е причина да няма развитие на кампанията. Уверена е, че след затопляне на времето, ще се увеличат и „висящите“ питиета. На същото мнение е продавачката в бистро „Санеко“ Анелия Богоева. Там обаче все още никой нито е оставял пари, нито е питал за наличие на платени питиета и храни. В бар „Муза“ засега са имали едно запитване за кафе. В заведение „Евъргрийн“, до ПМГ „Иван Вазов“, няколко клиенти обсъждали днес идеята, но никой не оставил нещо „висящо“.

Що се отнася до храните, там ситуацията е малко по-различна. В дюнерите до Градската библиотека продавачката Катя Ангелова каза, че знае за кампанията. Досега обаче интерес никакъв и от двете страни. Положението не е по-различно във фурната на Бабин пазар, във „Форнети“ на бул. „Раковски“, както и в може би най-старата баничарница в центъра. На последното място заявиха, че дори без кампания, дават закуски на нуждаещи се. В хранителния магазин под тунелите все още не бяха чували за инициативата.

Не е сигурно, че парите ще отидат по предназначение. Има вероятност заведенията да злоупотребят. Да има платени неща, но да кажат, че няма. От друга страна, да се възползват нямащи нужда, коментират граждани. Болшинството обаче подкрепя каузата.

ЗА КАМПАНИЯТА

Кампанията стартира по Фейсбук и набира популярност. Първоначалната идея бе „Висящо кафе“, но започнаха да се появява и „висящи“ закуски, хляб, мляко и други хранителни продукти. Появиха се информации за опера, театър, дори екскурзии. Накратко – клиент купува две кафета, например, едното изпива, за другото само плаща. След това друг влиза и пита дали има от ободряващата напитка. Този род благотворителност за първи път се появява в Италия. От няколко дни и в нашата страна инициативата си пробива път. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук