ВИСОКИЯТ БРОЙ НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ БЮЛЕТИНИ Е ПРОТЕСТ, ТВЪРДИ СДРУЖЕНИЕ

Високият брой недействителни бюлетини на местните избори е активен протестен вот от страна на гражданите. Не може причините да се търсят предимно в тезата, че болшинството от хората не знаят как да гласуват и правят грешки. Това твърдят от сдружение с нестопанска цел „Сдружение активни за гражданско общество“ – Димитровград.

По сметки на организацията, на миналите местни избори недействителните бюлетини са били 280 хиляди, в национален мащаб, докато сега са около половин милион. За Димитровград, недействителните бюлетини преди 4 години са били около 1500, сега са близо 3800.

На следващи избори нещата ще стават по-зле, протестният вот ще се увеличава. Ще се увеличава и пасивното недоволство, считайки негласувалите. Това е така, защото гражданското общество е изключено от изборния процес, превзет изцяло от партиите. Не се използва гражданският ресурс, което трябва да стане със смяната на политическия модел, заяви членът на Управителния съвет на сдружението Георги Иванов.

През следващата година ще се опитаме да организираме граждански дебат, за да формулираме необходимите промени. Първо ще го направим на общинско, после на регионално, надяваме се да стигнем и до национално ниво, коментира председателят на сдружението Танчо Танев.

Сдружението е основано в средата на тази година. Имаме много поддръжници, казват оттам, но без да уточняват колко. Сред основните му задачи са да води диалог с подобни граждански формации, да подпомага вземането на решения в защита на обществения интерес, чрез предложения към институциите, да усъвършенства демократичната система и пазарен модел, съобразно променящата се среда на живот и т. н.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук