Виолета Желева: Хаосът властва, маниерът е непроменен – обещания и гръмки заявки

С принципа „тука има-тука няма“ и с посланието: Малко, но от сърце!, държава не се управлява

Създава се усещането, че кризата ни управлява, не обратното. Според експертите, предстои трета вълна от коронавирус, която ще е по-страшна. Трябва да намерим вяра и сили да подкрепим промяната, казва народният представител от БСП Виолета Желева, член на социалната комисия в Народното събрание  

 • Г-жо Желева, как изпращате политическия сезон? Доста напрегнат беше, струва ми се…
 • Беше по-различен, като цялата година, с много предизвикателства, трудности и изпитания, което доведе до повече отговорности. Те бяха най-вече – за политиците, защото в кризисна ситуация, ролята на държавата и на управляващите е най-важна. За съжаление, чак след 9 месеца от началото на пандемията си дадохме сметка, че здравната система е от първостепенно значение. В началото се правеха бутафорни полеви болници, а се оказа, че има сериозни липси дори на кислород, медикаменти, неедин бяха случаите, когато хора нямаха достъп до лечение… Всичко това създава усещането, че кризата ни управлява, не обратното.
 • Адекватни ли са, според вас, предприетите от правителството мерки за справяне с кризата?
 • Обществото първоначално прие здравните мерки, но след това последваха много нелогични, хаотични действия, наредби, които се сменяха за часове. Доверието се наруши още повече, когато те не получиха адекватна социално-икономическа подкрепа. Мерките са адекватни, само ако са навременни! Засипваха ни с много информация, с брифинги и данни за милиони, които се раздават всеки ден. Ако обаче погледнем бюджета за всяка една мярка и колко реално достига до гражданите и фирмите, ще видим, че между говоренето и изпълненото има голяма разлика. Управляващите ще изразходват още милиарди от парите на данъкоплатците без ясни разчети какво ще се постигне с това.

Мерките се забавиха и не засягат последствията от пандемията

 • Какви решения са необходими в пенсионната, в здравната система, при подпомагането на децата, младите семейства и, като цяло, в социалната сфера?
 • Проблемите са от дълги години. Изключително ниски са например възнагражденията на здравните и социалните работници. Тема, която неведнъж съм коментирала, но досега нямаше консенсус с управляващото мнозинство. С най-чувствителна загуба на доходи са безработните, самонаетите и представителите на свободни професии, които формират една четвърт от българското население. Към момента няма нито една адекватна мярка за подкрепа на тази голяма група лица. Предложихме директни плащания за самоосигуряващите се, в размер на една минимална работна заплата, за времето, през което не могат да осъществяват дейност. Съответно, увеличаването на размера на минималното обезщетение за безработица и удължаването на срока за получаването му е, в общия случай, мярка за намаляване на бедността, но в кавички, защото с мизерните 12 лева на ден трудно се оцелява. Решенията биха били по-ефективни, само ако социалните разходи са насочени и достигащи до хора в нужда. На книга, държавата въведе помощ от 610 лв. за семейства в принудителен отпуск за гледане на дете до 14-годишна възраст в карантина. Тепърва се променят критерии за получаването на помощта и нейния обхват.  На практика, тя е стигнала до много малко семейства и е трудно да се говори, че мярката е ефективна. Същото е и при новите данъчни облекчения за деца – родителите ще могат да се възползват едва в края на 2021 г, но не и сега, когато губят част от доходите си. За пенсионната система се изговори много. Настояваме за преизчисляване на пенсиите. Факт е, че на всички се дава по 50 лева и е повече от едно преизчисляване, но това е временно и залъгване на хората преди изборите.
 • А в сферата на бизнеса и икономиката?
 • За икономиката е много важно една помощ да пристига навреме, но това не става, защото отпускането на парите през оперативни програми доста забавя процеса. Например, за средните предприемачи тепърва предстои договаряне, изпълнение по проектите в рамките на до три месеца, отчитане пред управляващия орган и едва след това плащане, вероятно през месец март 2021 г., а не сега, когато са необходими. По единствената мярка, която е за подкрепа на микро и малките предприятия, са кандидатствали 27 000. Около 6000 от тях обаче са останали неоценени, по причина, че са във временна затрудненост. Досега тези фирми не са преразгледани отново. По втората мярка, за средните предприятия, са кандидатствали 1790 фирми от 150 000 – 30% от всички. Министерството на икономиката не успява да оцени отговарят ли на изискванията тези фирми или не. В икономическите мерки на правителството цари тотален хаос. Повечето представители на бизнеса у нас не ги одобряват. Единици са се възползвали от тях и се оплакват от тромавост, бюрокрация, дори корупция.

Сериозна промяна в данъчната и социалната политика ще реши проблема с бедността

 • Какви предложения направихте вие през периода и парламентарната група на БСП, и колко от тях бяха приети?
 • Пандемията направи бедните още по-бедни, а богатите трайно по-богати. Драстично нараства неравенството на доходите в България. С една сериозна промяна в данъчната и социална политика може да се реши проблемът с неравенствата и бедността. Предложенията ни са много и по-обстойно ще ги представя в годишния си отчет. Ще дам пример с Бюджет 2021. Направили сме 204 алтернативни предложения в бюджета на правителството, 24 в бюджета на Здравната каса, 42 в бюджета на Държавното обществено осигуряване, 138 предложения в държавния бюджет. Накратко – ДДС на лекарствата да се намали с 9 %, да се отмени плоският данък и да се въведе прогресивно облагане, да се приеме семейно подоходно облагане в помощ на семействата, децата до 14 години да получават безплатно лекарства, работещите млади хора до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите, да се преизчислят всички стари пенсии. Отново предложихме финансов пакет за помощ на общините. Дългосрочното решение е да им се преотстъпи част от данъка, който събират от данъците върху физическите лица. Общините години наред се натоварват с все повече задължения, държавата им ги прехвърля, а сега в кризата, това е много тежък удар срещу тях. Както обикновено, не бе прието нито едно от нашите предложения или управляващото мнозинство ги припознава след време като свои, но в повечето пъти ги прилагат в друга по-нескопосана форма…
 • Неведнъж сте заявявала, че една от причините да не се приемат ваши предложения е, защото се предлагат от БСП. Как си го обяснявате?
 • Винаги ни оборват с мотиви, че няма средства или обосновката не е достатъчна. След време се оказва, че пари има и прилагат нещата под друга форма, с по-сложни критерии и недотам изпълними. Така беше с данъчните облекчения за семейства с деца. Очакваше се да има т. нар. детски надбавки за всички, но накрая се взе решение тази помощ да остане за по-бедните родители, а за работещи родители – да получават данъчни облекчения на годишна база. По-добре в тази ситуация е тези облекчения да се получават ежемесечно… Настоявах за увеличаване възможността повече хора да получават социална пенсия за старост. Нямаше да струва кой знае колко средства, не е свързано с мащабна законодателна промяна… Спокойно можеше да се приеме, но не стана, точно защото е предложение на опозицията. Това е политика на инат. Така държава не се управлява.
 • Как смятате, приетият държавен бюджет отговаря ли на обстоятелствата, пред които ще бъде изправена страната догодина?
 • Приетият бюджет отговаря на предстоящите избори догодина, защото част от предложенията са свързани с увеличаване на средства, но не за тези, които са на първа линия или ще останат без работа и доходи, а към 28 администрации, които ще получат 30% увеличение на заплатите, например. В някои сектори наистина е необходимо от години, но в случая, според мен целта е да се печелят гласове. Да припомним, че при първата вълна, помощта за фирмите беше осигурена след 3 месеца. По думите на работодатели, от мярката „60-40“ са се възползвали 8% от фирмите в България. Гръмко се обещаваха помощ на родители в неплатен отпуск – по една минимална заплата. Повечето се оказаха само на хартия, защото са на принципа „тука има-тука няма”…с послание: Малко, но от сърце! 24 лева на ден предвижда новата мярка, ако си в неплатен отпуск за не повече от два месеца и се трудиш по 8 часа на ден, иначе сумата ще е още по-малка. Това е поредната подигравка и унизително отношение на кабинета с работещите, с гражданите и фирмите. Маниерът остава непроменен – обещания и гръмки заявки. И втората вълна ни завари неподготвени, тежко ни, защото ни очаква и трета, изключително тежка икономическа криза…

„Заедно“ е думата на годината. Да подкрепим промяната!

 • Частичният локдаун, както го наричат, ще доведе ли до положителни резултати или трябва да се подготвим за още ограничения?
 • Той бе създаден, както заявиха, да се даде глътка въздух на здравната система, но не смятам, че ще е ефективен. Системата не бе подготвена за тази втора вълна. Две или три седмици няма да помогнат на болниците, защото проблемите са от дълги години. Не е оправдано затварянето на държавата без мисъл и план какво правиш оттук насетне. При първата вълна, държавата бе затворена заради няколко случая, а сега, за хиляди – мерките са по-меки. Тези хаотични движения водят до недоверие, включително в мерките, колкото и да са добри. Втората фаза е по-сериозна, защото здравната система е по-натоварена и много работници и служители са на ръба на оцеляването. Според експертите, третата вълна ще е по-страшна, защото ще е и икономическа.
 • В затегнатата обстановка, как прекарвате времето извън парламента?
 • Когато имам възможност, се разхождам на свеж въздух в гората и планината. Страстта ми към пътуванията не може да се осъществи засега, но една кратка разходка край Марица понякога е достатъчна да се отърси човек от стреса и ангажиментите. Предпочитам и да ходя пеш, което също ме разтоварва.
 • Времето е трудно, годината необичайна, но, все пак идват празници. Нова година, нова надежда. Вашето пожелание към хората?
 • Пожелавам на всички да имат вяра в себе си и сили да се преборят за промяната. Това ще стане по-лесно, ако се подкрепяме. Ако трябва да използвам една дума за изминаващата и идващата година, тя е: Заедно. Да си пожелаем да бъдем живи и здрави и отново заедно!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук