Виолета Желева – при хората с увреждания, преди дебат в Парламента

Дебат по проблемите на хората с увреждания ще инициира в Народното събрание групата на „БСП за България“. По този повод народният представител Виолета Желева се срещна с представители на техния клуб в Димитровград, да чуе мнението им. С нея бе председателят на съветническата група на БСП в Местния парламент – Димитър Петров.

В началото на разговора Желева засегна публикувани наскоро, от национално представени организации на хора с увреждания, 13 мерки. В тях не е изчерпано всичко, но са на дневен ред при нас, каза депутатът.

Хората с увреждания са сред тези с най-ниски доходи, имат нужда от чужда помощ и повече лекарства. Но се говори, че трябва да се премахнат някои социални придобивки, за да има средства за най-ниските пенсии. Освен това, имаме „привилегии“, които от 15 години не са променяни, изобщо, сподели председателят на клуба  Васил Вълев.

Не може на пенсионер по болест, опитвайки се да изкарва допълнителни пари към недостатъчната пенсия, да му спират т. нар. инвалидна за това, че работи. Като човек с проблемно зрение, е голям труд и мъка да изработя нещо и да го предложа на пазара. Ще кажат – щом работи, няма нужда от пенсия по болест. Правя го не за друго, а да оцелея, възропта Стефка Камбурова.

Прави ми впечатление, че в Народното събрание  противопоставянето не е на идеята, а на хората, които я представят. Затуй не се решават проблемите, констатира Георги Манчев.

Хората с увреждания поставиха въпроса за периодичното минаване през ТЕЛК, което според тях е крайно неправилно, защото става дума за трудно подвижни хора. По него Виолета Желева подчерта, че откакто е депутат, за нея е от първостепенна важност промяната на това.

Иска ми се, оттук нататък, нещата да тръгнат в друга посока. Трудно ще е, но няма да престанем да се борим и да поставяме въпросите на дневен ред, заяви народният представител. Една такава точка бе Законът за жестомимичния език, предложен от БСП, отхвърлен от управляващото мнозинство. Имаше забележки, че е непълен. След три месеца ще го вкараме за ново разглеждане, обясни Виолета Желева. Допълни, че  БСП внесе изменение на Закона за социалното осигуряване, за преизчисляване на всички пенсии от 1 юли 2017 г., но не е оптимист, относно приемането.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук