Виолета Желева: Конгресът търси консенсус в партията

На национално ниво повишихме подкрепата, но на местно се справяме трудно, сподели депутатът

Предстоящият конгрес на БСП ще потърси консенсус в партията. Нормално е да има различни мнения и позиции, което доказва, че не сме лидерска, а демократична партия. Това коментира народният представител от Димитровград Виолета Желева, дни преди събирането на върховния орган.

Заседанието на 49-я конгрес на БСП ще се проведе на 28 октомври в Националния дворец на културата /НДК/ в София. Дневният ред включва темите: БСП – алтернатива за България, Председателството на Съвета на Европейския съюз – възможност за страната ни и Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост.

Трима ще са делегатите на конгреса от Димитровград

Трима ще са делегатите от Димитровград – председателят на Общинския съвет на социалистите Койчо Николов и колегите му Димитър Петров и Тодор Тодоров, избрани на заседание на общинската конференция. Виолета Желева ще е гост на събитието.

Според нея, решението за свикването на конгрес е напълно нормално, предвид сериозните теми. А ако има някакъв проблем, той е от чисто организационен характер, поради по-кратките срокове за подготовка. Подобно становище е изразила и председателят Корнелия Нинова, която смята, че важните въпроси е редно да се коментират от по-широк кръг в партията, не само на Пленум или Изпълнително бюро.

Корнелия Нинова няма грешен ход. Налагаме нов модел в политиката

Може би, тенденцията е, преди важни събития за партията, в пространството да се създава впечатление, че има разцепление. Както казах, има несъгласни с някои решения на Националния съвет, в частност на председателя. На този етап обаче разединение в партията няма. Напротив, голяма част от редовите членове подкрепят и харесват Корнелия Нинова. Смятам, че досега тя няма грешен ход, коментира Виолета Желева.

В близко бъдеще пред БСП стоят много въпроси за решаване. Повишихме двойно подкрепата за партията на национално ниво. На местно, нещата не изглеждат така, справяме се трудно. Крайно необходимо е да коригираме политиката си по места. Не показваме достатъчно ангажираност към хората, които ни нямат достатъчно доверие. Първостепенна задача сега пред нас са изборите за местна власт, които предстоят след две години, заяви депутатът от Димитровград.

Желева коментира принципно и историите около т. нар. „гейтове“, обхванали Хасково и други общини от страната. Според нея, основният проблем е, че хората ги приемат за нещо нормално. Свикнали са, че нещата в България стават по този начин. Не се интересуват от моралната гледна точка, а от самия скандал.

Как БСП ще гарантира, че ако дойде на власт, няма да назначава близки до силните на деня хора? Искаме да наложим нов модел в политиката. Доказваме го с предложенията за нови лица, за мандатност… Ще се стремим да продължим промяната и да покажем, че БСП е алтернатива за България, отговори народният представител.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук