Виолета Желева в Деня на учителя – за професията, ангажираността, мотивацията да се кандидатира за общински съветник

Ако Местният парламент се състои от личности, мислещи и милеещи за общината, генериращи идеи и инициативи, развитието ще продължи

контакти

Виолета Желева e родена и израснала в Димитровград. Инженер. Общински съветник в Общински съвет Димитровград в мандат 2011 – 2015 година, народен представител в 44-то Народно събрание и заместник областен управител на област Хасково през 2021 година. В момента е заместник-директор АСД в ОУ „Свети Иван Рилски“ – Хасково.

 • Г-жо Желева, днес е Международен ден на учителя. Да започнем с поздрав към колегите. 
 • Разбира се, най-важно е да бъдат здрави, да имат сили и лична удовлетвореност, за да упражняват с достойнство една от най-благородните и трудни професии! Българският учител продължава да е будителят на нашето време, не само защото е най-ревностният пазител на българските национални ценности, но защото с любов и търпение води за ръка нашите деца – бъдещето на България и възпитава у тях безброй добродетели. Нека не забравяме, че образованието в училище е основа за всички останали професии, без които не можем да си представим съвременното общество. Благодарност и признателност, поклон пред труда Ви, учители! Честит празник!
 • През годините в работата си сте търсели решения на проблемите предимно в социалната сфера. Сега, като заместник-директор на най-голямото основно училище в Хасково, сте запознати и с проблемите в образованието. Какви са те, според вас?
 • Нямам самочувствието да бъда изчерпателна по темата, още повече, че всяко училище има своята специфика и своите проблеми. Болезнено за мен обаче е усещането, че проблемите на част от обществото, в което образованието е престанало да бъде ценност и приоритет, много ясно и отчетливо отекват в класната стая. Негативните последици от бездушието, липсата на родителски контрол и разривът в отношенията учител-ученик, неминуемо ще окажат, във времето, решаващо значение за бъдещето на тези деца и реализацията им в обществото. Продължава да буди тревога и високият дял на учениците с резултати под критичния праг на постижения. Липсват надеждни данни за ефективността на обучението в училищата и доколко е сигурно, че децата в цялата страна придобиват ключовите компетентности, които са им необходими в живота. Изброени могат да бъдат и още. Важното е да се разбере, че всички проблеми на училището у нас представляват един общ голям проблем, към който трябва да се подходи в цялост, ако искаме смислени резултати.

 • Кандидат сте за общински съветник в Димитровград. Била сте в Местния парламент преди години, какво ви мотивира отново да се върнете?
 • Никога не съм се откъсвала от обществено-политическия живот в Димитровград и проблемите на хората. През годините съм си правила равносметка и за мандата като общински съветник. Разбира се, винаги съм си казвала, че може и повече, особено поглеждайки назад с вече натрупания опит в законодателната власт като народен представител. Въпреки предоставените ми възможности, не съм се поколебала да се завърна тук в родния град и да се включа в редица обществени каузи.
 • Признавам, че влизайки в сферата на образованието имах известни колебания дали да участвам на политическата сцена в предизборната надпревара. Хората, с които ежедневно се срещам, продължаваха да ми споделят болките и тревогите, да търсят съдействие, да ми посочват проблемите в града и най-вече в малките населени места. Когато си извън структурите на местното самоуправление е лесно да критикуваш, но е трудно да участваш в решението на актуалните за гражданите теми. Ако искаш да промениш нещо, не може да гледаш само отстрани.
 • Общинските съветници, като че ли остават малко встрани от дневния ред в обществото. Съгласна ли сте и какво трябва да се промени, за да има силен и стабилен Общински съвет?
 • Нормално е общественото внимание към Общинския съвет да не е толкова концентрирано, колкото към кмета на общината. Това го виждаме и към Народното събрание и Правителството. Всеки има своята гледна точка и разбиране от нивото на своята компетентност. Нека не забравяме, че България е парламентарна република, а в общината кметът изпълнява решенията на Общинския съвет. Ето, например, в Димитровград до сега виждахме изключително дейна Постоянна комисия по „Образование, младеж и спорт“, която във времето генерира множество инициативи, като програмата „Димитровград на младите“, с осъществени успешни проекти. Осигуряването на средства за стипендии и финансово стимулиране за деца и младежи с доказани постижения в Община Димитровград, по Наредба № 21, също бе инициирано от Председателя на комисията и реализирано, със значим обществен ефект. Формулата за финансиране на училищата също се приема от Общинския съвет. Примерите са много. Във всички сфери нещата стоят по сходен начин. Ако Общинският съвет се състои от личности, мислещи и милеещи за града ни, генериращи идеи и инициативи, ще продължим развитието си. Партийното противопоставяне „напук“ на добрите идеи не е добре за никого.
 • Имате политически опит, имате и контакти, като бивш народен представител. За решаването на кои проблеми в общината можете да сте полезна като съветник?
 • Признавам, че в някои сфери като например строителство и аграрна политика може би няма да съм така уверена и ще ми бъде по-трудно, но човек не може да бъде компетентен във всичко. Затова ще разчитам на колегите от листата на „БСП за България“, които имат необходимата квалификация. Като общински съветник най-полезна, може би ще се чувствам в сферата на образованието и социалните дейности.
 • Важно е да си експерт, но още по-важно е да си общественик, ангажиран с проблемите на хората, да се ползваш с доверието им, да бъдеш честен и откровен с тях. Само тогава можеш да бъдеш полезен и да постигаш целите, за осъществяване на които си избран.
 • Посланието Ви…
 • Заедно гласът ни ще бъде чут! Подкрепете „БСП за България“ с № 1 в бюлетината, уважаеми жители на община Димитровград и мен, с преференция 103, ако мислите, че мога да съм полезна като общински съветник.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук