Виолета Желева: Водим битка за справедливост! Да си върнем България на 4 април!

Когато те подкрепят хората, няма място за колебание, казва кандидатът на БСП за народен представител

контакти

Виолета Желева е народен представител в 44-тото Народно събрание и кандидат за 45-ото. Инженер, с практика в реалния бизнес, с амбиция да върне идейността в политиката, в центъра на която поставя грижата за хората. Желева е част от листата на „БСП за България“ за региона на Хасково, с № 4 в бюлетината и преференциален номер 103.

 • Г-жо Желева, изтича първият ви мандат като народен представител. С какво ще го запомните?
 • За съжаление, ще го запомня с лошото законодателство, резултат на множество лобистки промени и закони, които нямат нищо общо с интересите на обикновените хора. С безпринципни договорки и гласувания „напук“, само защото ние предлагаме нещо добро, за което управляващите не са се сетили. Разбира се, ще го запомня и с всички усилия, емоция и лична ангажираност, която вложих и с радостта в очите на хората, когато успявах да постигна желаните резултати.

Лесно е да се откажеш, трудно е да продължиш

 • Кое ви мотивира да се кандидатирате отново?
 • Когато си започнал нещо и имаш увереността, че можеш да го довършиш, нормално е да искаш да видиш крайния резултат от всички положени усилия. Вероятно съм правила грешки, но натрупах много опит, контакти, очаквания… Когато те подкрепят хората, които са ти гласували доверие и виждат в теб изход от безизходно положение, няма място за колебание. Аз не представлявам себе си в Народното събрание. Лесно е да се откажеш, трудно е да продължиш. Аз го правя.
 • В разгара на предизборната кампания, каква битка водите лично вие и колегите ви от „БСП за България“?
 • Аз лично се опитвам де се боря срещу популизма. Може би, защото не ми е присъщо да обещая нещо, което не мога да изпълня. Трудно ми е да обясня на хората, че не може да вярваш и очакваш, че някой ще се промени за един месец и после ще бъде различен от това, което е бил цял живот. Хората са такива, каквито са…”Вълкът дори да се облече в агнешка кожа, не може да се очаква, че ще пасе трева.” А битката, която водим с колегите вече няколко години, е срещу стила на управление, срещу финансовата, екологична и в полза на монополите политика, натиска и страха.

Време е да използваме капацитета на опитните

 • Имате ли увереност, че разполагате със силен екип, готов да управлява страната?
 • Нямам никакво съмнение в това. Ако добавим и читавите хора, които имат знанията, опита и възможностите да се включат в едно ляво управление, но в момента държавата не се възползва от техния капацитет, нещата ще си дойдат на мястото.
 • „С грижа за хората“ е мотото на кампанията ви, което сякаш поставя основния акцент върху промяна на социалната политика. Кои са основните акценти в програмата на БСП в тази сфера?
 • Със сигурност грижата към хората не може да се отъждестви само със социална политика. Обществото се състои от различни прослойки – работници, служители, самоосигуряващи се лица, работодатели, безработни… Това, което обединява всички, е желанието за повече справедливост. Разбира се, не можем да подминем факта, че България е на последно място в ЕС по неравенства. Ако следващата година влезнат 10 милиарда повече в бюджета на държавата и те се усвоят от 1% от населението, с какво това ще подобри живота на обществото? Ето защо предлагаме повече справедливост във всички сфери. Категорично се обявяваме за защита на човешкото достойнство, гражданските права и интересите на трудовите хора, младите, социално слабите и пенсионерите. Настояваме за преизчисляване на всички пенсии, за по-справедливи доходи на близо 1 300 000 възрастни хора. Ще направим необходимото за ниска безработица и високи трудови възнаграждения. Ще следваме политика в подкрепа на малките и средни предприятия. Обявяваме се за България без работещи бедни.

Зависим ли си, не би могъл да решиш обществените проблеми

 • С какви регионални проблеми сте се сблъсквали и какво трябва в близък план да се реши?
 • О, те са много. На всяка приемна, която организирах в различните райони в област Хасково, се излагаха различни проблеми. Проблеми с общински и държавни администрации, с пътища, инфраструктура и какво ли още не. От незаконни сметища по селата, до крупни замърсители в градовете. От видимо мръсната и непитейна вода в някои региони, до „кристално чистата“, обогатена с уран вода в Хасково. БСП непрестанно алармира за проблемите във ВиК сектора. Водата в Хасково бе забранена за пиене и готвене в продължение на близо 3 години, заради наличието на уран, но въпреки това, гражданите плащаха една от най-високите цени за питейна вода. В Симеоновград също е забранена за пиене и готвене от над 10 години, заради завишеното съдържание на манган. Въпреки опитите от наша страна да помогнем за решаването на тази криза, управляващите на инат отхвърлиха предложенията ни. Смятам, че за решаването на този проблем, трябва да се обединим всички и това да е общата ни каузата: За чиста вода в Хасковско! Решаването на една част от проблемите зависи от самите нас, от възпитанието и културата на хората. Решаването, обаче на големите, обществено значими проблеми, зависи единствено от желанието на управляващите. В повечето случаи не е толкова трудно, просто трябва да се освободят от зависимостите и лобитата, които защитават.
 • Ако бъдете избрана отново за народен представител, с какво най-напред ще се заемете?
 • Зависи от каква позиция ще работя. Различно е дали ще бъда част от управляващото мнозинство или в опозиция. Много от законодателните ми предложения, касаещи промени в Кодекса за социално осигуряване, в Кодекса на труда, както и в социалното законодателство, не бяха приети. При ляво правителство, мисля че тези промени следва да са една от първите задачи, които да изпълним. За другата възможност сега не искам да мисля, защото вярвам в мъдростта и опита на българския избирател. Вярвам, че заедно ще си върнем България на 4 април!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук