ВиК – Димитровград пред колапс. Търсят варианти за оздравяване. На каква цена?

Към днешна дата ВиК – Димитровград е в изключително тежко финансово състояние, тъй като няма възможност да посрещне сметките си за ток. Към ноември месец неплатените сметки за ток са 437 хил. лева. Очакват се още допълнителни 270 хил. лева за декември. Тези 700 хил. лева няма как да бъдат платени, ако не се предоставят спешни средства от държавния и/или общински бюджет, заяви в Димитровград  заместник-регионалният министър Деляна Иванова. Срещата води кметът на Димитровград Иво Димов, участваха още областният управител на Хасково Катя Панева, заместникът й Мартин Узунов, председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

Ситуацията е доста критична и трябва да мислим варианти за излизане от нея, заяви Иво Димов. Градоначалникът подчерта, че е имал договорка с предходния регионален министър Виолета Комитова за диференцирана цена на водата, но от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) са заявили, че това няма как да стане. Възможно е да има промяна в законодателството, но Димитровград няма опция за изчакване.

Общинският съвет е взел решение, с което дава съгласие за внасяне на допълнителни парични вноски от съдружниците във ВиК – Димитровград, за да може дружеството да погаси задължения. С други думи, доколкото е постигнато съгласие за отсрочване на падежа на задължението, имаме време да свикаме Общо събрание на ВиК дружеството и да се вземе решение за внасяне на тези допълнителни вноски. Ние обаче не можем всеки месец да вземаме решение за внасяне на допълнителни парични вноски…, обясни Гергана Кръстева.

За да разберете колко е тежка ситуацията, към днешна дата имаме неформална договорка с доставчика на ток да не спира захранването на ВиК – Димитровград на 10 януари. Консолидацията на димитровградското дружество към хасковското е единствената алтернатива, на практика, каза зам.-министър Иванова.

Тя отбеляза, че е голям успех на кмета и председателя на ОбС, че консолидацията ще стане като покупка на търговско дружество. Това означава, че ВиК – Хасково ще заплати на Община Димитровград дяловете на дружеството по пазарна оценка, което е прецедент. Важно е, че по този начин ще се гарантира, че няма да бъдат прекратени договорите на работниците във ВиК – Димитровград. Същевременно, стана ясно, че ще се прави нова пазарна оценка, тъй като предишната бе преди месеци и вече не е актуална.

Деляна Иванова обясни още, че в случаите, в които дружество не е консолидирано, държавата има ограничени възможности за финансиране. Също така не може да му се отпусне заем, ако негов собственик не е ВиК Холдингът. ВиК – Хасково, например, наскоро получи заем от Холдинга. Това към момента с ВиК – Димитровград не може да стане, тъй като е собственост на Общината и Държавата, с 49 и 51%.

Реалният сценарий е, след решение на Общинския съвет, присъединяване на ВиК – Димитровград към ВиК Асоциацията, заяви кметът Иво Димов. Така ще се гарантират европейски средства, които в противен случай, няма да могат да бъдат отпускани.

Кога ще стане консолидацията, към момента не е ясно. Когато тя стане факт, тогава на дневен ред ще дойде въпросът за цената на водата. Към момента и от дълги години тя е 1.86 лева за кубик, но категоричните мнения са, че няма как да не претърпи корекция.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук