ВИКТОРИЯ БОБЕВА ЛИ ЩЕ Е НОВАТА ЛЕГЕНДА НА ЖЕНСКАТА БОРБА?

СКБ Димитровград
контакти

[quote]ДИМИТРОВГРАДСКАТА НАДЕЖДА, СПРЯГАНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА СТАНКА. ДАНО![/quote]

Да се даде категоричен отговор на въпроса ще стане ли димитровградската надежда Виктория Бобева нова легенда в женската борба, може би, е рано. Но има и индикации, че е много вероятно в недалечно бъдеще това да стане.

Виктория е състезателка в спортен клуб по борба „Димитровград“. Въпреки крехката си възраст, има редица успехи. Родена е на 20 март 1995 г. и в момента е на 17 години. Започва да тренира през 2007 г. Две години по-късно стартира официално на състезания. 2009-2010 г. – шампионка на България при момичетата; 2011-2012 г. – шампионка на България за кадетки; 2013 г. – шампионка на България за жени, печели и сребро за девойки. Най-големият успех засега е пето място на европейско първенство през 2011 г.

Виктория Бобева няма още навършени 18 години – това е възраст жени. Отделните възрасти са следните: момичета – 13-15 години; кадетки – 16-17 години; девойки – 18-20 години; жени – плюс 18 години. Състезателката няма все още навършени 18 години, но е влезнала в годината, в която ще ги навърши. Това и дава право да участва при девойки и жени.

Има интересен факт около нейната кариера. Тя се състезава в кат. 72 кг., в която е Станка Златева. Именно в нейно отсъствие Виктория Бобева стана шампион на България при жените.

Станка Златева е прекалено голяма, явление. За сравнение не можем да говорим. Вики има голям потенциал да постигне добра международна кариера. При нея е въпрос на „отпушване“, натрупване на самочувствие. Трябва обаче да се отчете факта, че на 17 години е шампионка в категорията на именитата ни боркиня, коментира за нея председателят на СКБ „Димитровград“ Георги Петров.

Той се изказва ласкаво за нейното трудолюбие. Убеден е, че рано или късно усилията ще дадат още повече резултати. Новият треньор на женската борба Серафим Бързаков бил много доволен от нея. Другите наставници, както и федерацията също сипят суперлативи за качествата на Виктория. Допълва обаче, че все още няма натрупани нужните за категорията килограми, за да добие повече сила.

Наблюдават я от доста години. Тя си е шампионка на кадетки, на девойки беше миналата година. Така че съвсем нормално за мен е да е първа и на жени. Оттук нататък добре ще е да ни зарадва с медал от голямо първенство. Добре ще е за клуба и федерацията. Всички данни преобладават в нея – труд, хъс, физика…Тя желае да се развива в тази посока, което е най-важното, потвърждава за нея казаното от председателя, треньорът на нашите Салим Наим.

Необходимо е още много да тренира. При нея няма рутина  и достатъчно самочувствие. Трябват участие в турнири, международни състезания, за да изяви потенциала си. Нищо друго не и липсва. Тя е за пример в залата. Най-амбицираната е, дори тренира с момчетата – с кадетите и юношите. Поставила си е за цел да е медалистка от големи първенства. Убеден съм, че ще я постигне. Дай боже да стане наследник на Станка Златева, вярва той.

Виктория Бобева замина на лагер с националния отбор. Готви се за силния международен турнир „Дан Колов – Никола Петров“. Той ще се проведе от 15 до 17 февруари в Пловдив. От нашия клуб се надяват тя да е медалистка.

СКБ „Димитровград“ е създаден в края на 2007 г. Идеята при сформирането е да се постави началото на нещо ново. За това говори председателят Георги Петров. Димитровград е имал добри борци във времето в мъжката борба при по-възрастните. Няма обаче традиция, с изключение на отделни състезатели, да се почне с децата от ранна възраст. Уверен е, че такава е създал СКБ „Димитровград“. Клубът завърши на трето място в комплексното класиране на БФБ за 2012 г за всички възрасти.

Специално за женската борба Петров сподели, че тренират с отделни състезатели. Работят здраво с деца, които са всеки ден в залата и гонят сериозни постижения. Една от тях е Виктория Бобева. Тя е в клуба от създаването му. До ден днешен продължава да жъне успехи. Нека има шанса да прослави Димитровград и България. А дали ще е новата легенда на женската ни борба – времето ще покаже. Димитровградчани и стискат палци! Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук