Вижте колко българи гласуваха в Северна Македония

контакти

На парламентарните избори на 2 октомври в Северна Македония имаше седем секционни комисии – в Битоля, Велес, Кавадарци, Охрид, Прилеп, Скопие и Струмица. В тях са гласували 461 българи, според официалните резултати на Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение, на първите парламентарни избори миналата година – на 4 април, бяха гласували 718 сънародници.

Вотът от миналата неделя сочи, че в западната ни съседка първа политическа сила е ГЕРБ със 127 гласа, на второ е ВМРО с 91 гласа, на трето се подрежда „Продължаваме промяната“ с 69 гласа. На следващите места са „Демократична България“ – 38 гласа, „Възраждане“ – 30 гласа, ИТН – 22 гласа, „Български възход“ – 15 гласа, БСП – 9 гласа, ДПС – 7 гласа…

Интересно е да се види каква е избирателната активност, но това е въпрос с повишена трудност. Едва 3504 души са се определили като българи в проведеното през септември 2021 г. преброяване на населението в Северна Македония. Забелязва се ръст, трябва да се подчертае, спрямо преброяването през 2002 г., когато за българи са се обявили 1417 души. Междувременно обаче, според медийни публикации, близо 70 хиляди македонци са получили български паспорти през последните 10 години…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук