Вижте кога Международната космическа станция лети над България

контакти

Международната космическа станция (МКС) прави една обиколка около земята за 90 минути. Това означава, че се движи с огромна скорост. Редовно минава над България. Бих окуражил всички да напишат в интернет international space station position и могат да видят кога минава над България. Вижда се като точка, която премигва и се движи, обясни по БНТ в предаването „100% будни“ астрофизикът доц. д-р Владимир Божилов, който сподели интересни факти за този космически обект.

Първите модули на станцията са изпратени преди 25 години, на 400 километра нагоре. От 23 години там има постоянно хора, сред тях oтскоро са и туристи. МКС е една от най-добрите лаборатории, които човек може да използва, за да търси нови материали, нови лекарства, да прави анализ на храни…

Близо 1000 вече са преминали през Международната космическа станция, изкарвали там по няколко месеца. В момента тече 70-ата дългосрочна експедиция. Първата мисия е от ноември 2000-ата до март 2001 г. Станцията в началото започва с два модула. Единият е изстрелян от СССР, другият от САЩ. Модулите „Звезда“ и „Юнити“ се съединяват, след което постепенно се добавят нови помещения и модули. В момента станцията като обем на жилищната площ е от порядъка на 900 кубични метра, което грубо казано, е 100 на 50 метра.

Станцията дава не само уникален поглед към Земята, но и към човешките взаимоотношения, с международен принос. На борда й има руски, американски, японски, европейски космонавти… Сега командир е датският астронавт Андреас Могенсен.

Споделя се, че първите 10 години са били да се направи станцията, още толкова за активна работа и други 10 години – да се берат плодовете от усилията. Налични са вече над 1000 научни публикации, в последните пет години няколкостотин стартъп компании използват станцията, за да правят свои проекти. Може, например, да се изпратят семенца от България, царевица, жито и др., да постоят известно време и научен екип да направи анализ, след като се върнат. Възможно е да се тестват растения, материали…

Екипажът на МКС е в безтегловност. Това има и своя негативен ефект, тъй като на тялото спират да са му нужни мускулите и то започва да ги разгражда. Затова астронавтите трябва да тренират всеки ден по около 2 часа, защото има риск мускулите да станат много слаби и да не се възстановят.

Очаква се Международната космическа станция да бъде пенсионирана през 2030 г., като се мисли за нейни наследници. Още любопитни изследвания и наблюдения – в началото на предаването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук