Вземат превантивни мерки срещу птичи грип

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова ще издаде заповед до всички общини за свикване на общински епизоотични комисии за вземане на превантивни мерки срещу птичи грип. Тя е във връзка със заповед на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, с която се изисква незабавно привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната заради птичи грип, съобщават от Областна администрация – Хасково.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Георги Илиев обясни, че всяка година се вземат превантивни мерки. Те включват – преброяване на всички птици в заден двор; фуражът да не се оставя на открито; засилване мерките за биосигурност; недопускане на птиците извън задния двор и в контакт с диви птици; засилване на мерките за контрол и биосигурност във фермите. При проява на заболяване или смърт на птици, незабавно трябва да бъде уведомен обслужващият ветеринар и кметът на населеното място.

Областната епизоотична комисия отчете и ситуацията с Африканската чума по свинете. Вече е приет План за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването в България през 2020 г., допълват от Областна администрация. По темата д-р Илиев обясни, че Хасково остава единствената област, на чиято територия не е открита чума, но отбеляза че са регистрирани две огнища в съседната Ямболска област.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук