ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗАРАДИ АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

[quote]КОНТРОЛЪТ – ВЪРХУ ДОМАШНИ И ДИВИ ЖИВОТНИ[/quote]

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ налага превантивни мерки, за недопускане появата на болестта Африканска чума по свинете в страната. Болестта не е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби, информират от БАБХ.

auto-bannerНа Областните дирекции по безопасност на храните в градовете София, Видин, Русе, Добрич, Бургас и Варна е разпоредено, съвместно с „Гранична полиция“, да осъществяват засилен контрол на пристанищата и граничните пунктове, на личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена болестта. Африканска чума е регистрирана по животни в Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова. Украйна, Беларус, Русия. Ще се проверява за наличие на суровини и храни от животински произход непретърпели термична обработка, които крият риск да пренесат вируса. Такива продукти ще бъдат конфискувани и унищожавани.

На директорите на областните дирекции по безопасност на храните е разпордено да информират кметовете на населени места и хора, отглеждащи прасета. Те трябва да ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространяване на болестта, с мерките…

Внимание се обръща на задължението, при съмнение за заболяване или смъртност, незабавно да се информира съответният официален ветеринарен лекар. Засилва се контролът на движението на домашни свине. Извършва се засилен клиничен надзор за ранно откриване на чумата в свиневъдните обекти в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Хасково.

Въвежда се и засилен контрол върху гъстотата на популацията диви свине в страната, уточняват от БАБХ. Внимание се обръща на общините по поречието на Дунав, общините Силистра и Добрич. Внимание се насочва и към общините със стада източнобалкански свине в областите Бургас, Варна и Шумен, където е разпоредено максимално редуциране на популацията диви свине… Ловците трябва незабавно да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук