Вечер за Георги Парцалев в Дом-музея, поетична вечер в библиотеката

контакти

Домакин на Вечер за Георги Парцалев ще бъде Дом-музей „Пеньо Пенев“ в Димитровград на 7 февруари от 17,30 часа. Два дни по-рано, в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се състои поетична вечер с Ники Комедвенска.

В рамките на проявата в Дом-музея ще бъдат представени книгата „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ (Книгомания) и филмът „Рицарят на смеха“ (АРТ пръдъкшънс), с участието на автора и журналист Георги Тошев.

Луксозното издание допълва представата за един от най-любимите български актьори. То включва малко известни факти за живота на Парцалев, части от интервюта и над 300 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Съдържа още непоказвани портрети с поименни автографи, спомени и изповеди на най-близките до него  Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Латинка Петрова, Лили Иванова, Славчо Пеев. Това е възможно най-пълното откъм детайли издание, което е излизало някога в памет на талантливия артист. Според колеги и съвременници, той не обичал да говори за живота и работата си и е оставил съвсем малко интервюта, коментира авторът на книгата, която ще може да бъде закупена на място. Във филма „Рицарят на смеха“ /режисьор Георги Тошев/, който ще бъде прожектиран, са включени последните интервюта на актрисите Стоянка Мутафова и Татяна Лолова…

Поетичната вечер с Ники Комедвенска в димитровградската библиотека ще е на 5 февруари от 17:30 часа. Тя е родена през 1971 г. в Сливен, където живее. Учи в ПМГ „Добри Чинтулов“ в родния си град, след което завършва „Българска филология“ във Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Пише поезия и проза. Автор е на редица книги.

Ники Комедвенска е носител на няколко национални литературни награди, сред които „Дамян Дамянов“ (2014) и др. Член е на Съюза на българските писатели. Обичам града си, земята си, но най-много обичам езика си. Думите, с цялата им красота и многозначност, ме опияняват. Вярвам, че на този свят няма оръжие, което да притежава тяхната мощ. Думите са това вълшебно нещо, което ни прави хора, споделя тя.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук