ВЕСЕЛО НА ПЪРВИ АПРИЛ! И ПАЗЕТЕ ПТИЦИТЕ

Птици-свада
контакти

Откъде идва обичаят на 1 април хората да се смеят, веселят и шегуват повече, отколкото в останалите дни? Според една от най-разпространените версии, забавният характер на този ден е свързан с факта, че първоначално на първи април се чествал в много страни Денят на пролетното равноденствие. Ритуалите за отбелязването му били придружени от веселие, смях, шеги и лудории, в унисон с лудналата от живот природа. Това се превърнало в традиция. За творческото и претворяване пък свидетелства  въведеният през 1466 г. от Бургундския херцог Филип и неговият шут обичай – на 1 април да се лъже. Нещо, запазено до днес, макар със силното съперничество на останалите дни от годината.

В българския народен календар месецът от стари времена е свързан с лъжовност, дори чрез името си. Наричали го „Лъжитрав” и „Лъжуняк”, заради пролетните шеги на природа, подлъгваща растенията с топлина, за да ги умори после студ.
Но, освен на хумора и шегата, 1 април е обявен от ООН и за Световен ден на птиците. Тогава през  1906 г. е приета Международната конвенция за защита на птиците –  един от първите интернационални екологични документи в света.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук