ВЕЛИКИ ПЕТЪК И ПЪРВИТЕ ИКОНИ

Голгота
контакти

[quote]СРЕДНОВЕКОВНА ЕНИГМА ИЛИ АВТЕНТИЧНА РЕЛИКВА Е ТОРИНСКАТА ПЛАЩЕНИЦА?[/quote]

Велики петък е най-тъжният ден за християните. На този ден Исус Христос е осъден и разпънат на кръст. На този ден  претърпява поругания, мъки, нечовешки страдания. Унижаван, бичуван, закичен с трънен венец, носещ тежкия си кръст по Via Dolorosa и разпнат на Голгота, божият син умира за отвърналите се хора. Които малко преди това го посрещат с „Осанна” при влизането в Йерусалим. И само една жена, според легендата избърсала кървавата пот от лицето му.  Върху кърпата се появява неръкотворният образ Спасителя – първата християнска икона, ако е така. Но има още един, вече запазен символ на Разпятието – плащеницата в която е увито мъртвото тяло на Христос. Съхранява се в катедралата „Сан Джовани” – Торино, оттам е известна и като Торинска. Автентичността и буди съмнения още от Средновековието, оспорвана е и днес, но за милиони вярващи лененото платно със запечатано неръкотворно изображение, е истинска реликва от най-тъжния ден.

Плащеницата става известна през 1354 година, когато е притежание на рицаря Джефри Дьо Чарни, въпреки, че за нея, още през 6-и век споменава пергамент от църква в Анатолия. Твърди се, че в платното Йосиф от Ариматея  увива Христос при погребението в каменния саркофаг. Така разказва и Евангелието. През 1389 епископът на Трюа обявява плащеницата за фалшификат, но всички папи от Йоан II насетне я приемат за истинска. През 1532 г. реликвата е повредено при пожар. През 1578 е предадена на кралския параклис в катедралата “Сан Джовани” в Торино. Там е и до днес.

Какво представлява Торинската плащеница – ленен къс, дълъг 4,35 мл и широк 1,10 м. Текстилът е запечатал контурите на човешко тяло с белези от прободни рани. Лицето е на млад мъж с брада. Чертите ясно личат като триизмерни, което ги прави невъзможни за създаване от човешка ръка. Такъв вид образ може да бъде направен само с лазерен импринт, подобно на триизмерна фотография, образувана след кратко облъчване със силна енергия, смятат изследователи на реликвата. Но такава технология и до днес няма открита. Доказателство, че образът на плащеницата не е рисунка с боя, е и направена в съвремието проба, показваща, че образът е от съсирена кръв, група AB, наситена в следствие на тормоз и насилие. Фигурата е на човек с височина около 180 см, тежащ около 77 кг. Ясно личат рани в областта на главата, прободни рани в китките, опънати като при продължително висене, и бразди по гърба, идентични с раните от бичуване. Пред тялото има петно от кръв в областта на гръдния кош и рани по коленете, като при падане. Виждат се и рани в глезените, като от приковаване. Картината, според учени, показва смъртта от задушаване, причинило спиране на сърцето.

Истина ли е всичко това? Великата реликва ли е плащеницата или средновековна загадка? Може ли къс плат да просъществува 2 хилядолетия без незнайно как появилият се образ върху него да остане? Въпреки огъня и ерозията на времето? Чие е лицето? Това ли е Спасителят? …Торинската плащеница остава една от необяснимите тайни на новия свят. Мистификация за атеистите, вяра за вярващите.  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук