Велики петък – възпоминание за страшната смърт на Спасителя

контакти

На Велики петък се извършва възпоминание за бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на Спасителя.

Накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат, Христос приел смирено съдбата си, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Исус е разпънат на Голгота между двама разбойника. Единият го хулел, другият се разкаял за сторените злини. Разкаялият се помолил Исус да си спомни за него, когато отиде в царството си. Христос, като видял искреното разкаяние и твърдата вяра, му обещал, че ще бъде спасен.

След като е разпънат, на главата на Сина Божи е сложен надпис, който показва вината му – Този е Иисус, Царят ИудейскиА от шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час; а около деветия час Иисус извика с висок глас: Или! Или! лама савахтани?, сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си ме оставил?… А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух

Следват описания на чудновати събития. Храмовата завеса се раздира на две, земята се потриса, скалите се разпукват, гробове се разтварят и много тела на починали светии възкръсват. Мнозина думат: наистина Божий Син е бил Тоя Човек!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук