Великденски празници подготвя читалище „Нов път“. Кани малки и големи

Великденски празници подготвя читалище „Нов път 2011“ в село Добрич. Събития ще има на 20 април /събота/ – Лазаровден, 21 април /неделя/ – Цветница и 29 април /понеделник/ – Великден.

На 20 април началото ще е от 9:30 часа, когато група ще лазарува по домовете на жителите в димитровградското село. Желаещите да бъдат посетени от малките лазарки, могат да се запишат при Теменужка Латева, на тел. 03926 22 80, 0893 464 683, както и в офиса на читалището.

По традиция, на Лазаровден младите моми, наречени „лазарки“, са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопаните на дома ги даряват с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

На 21 април от 10:30 часа ще бъде представен обичаят Лазаруване, в двора на бившето училище /при лошо време във фоайето на читалището/. Половин час по-късно, ще започне обичаят Кумичкане – свиване венци от върбови клонки и пускането им в река Банска.

На 29 април – вторият ден от Великден – Светли понеделник, ще се състои празникът „Чук, чук яйчице“, от 10:30 часа в кафе „Манхатън“ (при Младен). Надпреварата ще е за най-здраво и най-писано яйце, а на импровизирана сцена присъстващите ще се насладят на великденски песни и стихотворения. Организаторите обещават награди за всички.

Да отворим домовете и сърцата си и да посрещнем едни от най-хубавите български празници! Всички малчугани и пораснали каки и батковци да заповядат, канят от читалище „Нов път 2011“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук