Вежди Рашидов: Едно поколение с гумичка изтрива една история

контакти

Как така идва едно поколение и решава с гумичка да изтрие една история?! Не се прави така, коментира пред БНР почетният гражданин на Димитровград Вежди Рашидов – скулптор, бивш министър на културата и бивш председател на Народното събрание.

Изявлението му бе по повод демонтирането на паметника на Съветската армия, но свързано и с много други документи и артефакти. По темата той подчерта, че не е привърженик на социализма, но това няма отношение към историята, добра или лоша.

Има една история, която ние не можем да изчегъртаме и не бива. Народ без памет – няма такъв народ. Всичко в живота може да умре, всичко може да бъде унищожено, но не по този начин, подчерта Рашидов.

По повод на съхранението на бронзовите фигури на паметника, той заяви, че „другаде няма къде, освен в музея на соца“, който бил направен от него за подобни исторически обекти от отминалата епоха.

Според скулптора, паметникът на Съветската армия е бил заваряван парче по парче и няма друг начин да бъдат свалени толкова тонове, освен чрез срязване. Определи гледката като грозна и сподели, че едва ли има някой друг, който така да унищожава историята си.

Ужасен съм от парламент, от нездраво политическо мислене и, разбира се, от хаоса на улицата, коментира още Вежди Рашидов и подчерта, че така не става държава. Той има рожден ден днес. Роден е на 14 декември 1951 г. в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук