ВДИГАТ ПАМЕТНИК НА АПОСТОЛ КАРАМИТЕВ ДО ТЕАТЪРА

контакти

Да бъде определено място за поставяне паметник на Апостол Карамитев, чието име носи димитровградският театър, поиска директорът на институцията Тодор Боянов. Повод е 90 години от рождението и 40 години от смъртта на големия български актьор. На основата на искането кметът Иво Димов внася докладна. В нейното решение е записано паметникът да бъде поставен източно от сградата на театъра. Главният архитект трябва да одобри схемата за монтиране. Ще бъде поставен, след съгласуване с Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Паметникът ще бъде дело на скулптора Петър Панчев. Тези на седящия Пеньо Пенев пред Дом-музея и на Лицо в Хасково са едни от многото негови творби.

Представил съм предложения по снимки как да изглежда монументът. Спрял съм се на кадър от постановката „Хенри Четвърти“, в която актьорът е играл. Идеята е в изобразяването да има театър. Виждам Апостол Карамитев с роба, седнал на подготвена за целта геометрична форма, но още е рано да се обсъждат детайли. Материалът като краен резултат ще бъде бронз, коментира Петър Панчев.

През тази година театърът чества 60 години от създаването си. Кулминацията на празничната програма ще бъде от септември до декември. Надявам се до това време паметникът на патрона на нашия театър да бъде готов, каза Тодор Боянов.  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук