ВДИГАТ ОТНОВО РАННОХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА В КРЕПОСТ

контакти

С автентична раннохристиянска църква в скоро време може да се сдобият жителите на Крепост. Църквата е открита в близост до димитровградското село, по време на ремонтите около автомагистрала „Марица“. Заради разкопките обаче и предстоящия да се построи път камъните на храма са преместени на терен в Крепост. Цялата постройка е запазена. Когато се намери финансиране, тя ще може отново да бъде издигната. Това каза Ивайло Лозанов – главен асистент в катедра „Археология“ в Софийския университет.

Снощи в зала „Археология“ към Исторически музей – Димитровград, се откри изложбата „В търсене на единния Бог“. В нея псетителите видяха археологически артефакти – грънчарски, металургични инструменти, монети и др. Лозанов обясни, че в открито по време на разкопките Светилище са установени три пласта – праисторически, елинистичен и римски. Църквата е построена по време на римската епоха, вероятно около 4 век. Хората, които са живели около Светилището, са търсели пътя към Бога през вековете.  

[box_info]НЕЛИТА –  имоти, кредитиране, експертни оценки: www.imotinelita.com[/box_info]   Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук