Василовците първи черпят през годината

Василовците първи имат честта да почерпят през годината. На 1 януари се отбелязва първият празник от календара, в чест на Свети Василий. Поздравления приемат хората с имена Васил, Василка, Васко, Васка, Веселин, Веско, Веселина.

Василий Велики е християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката, като полага основите на благотворителната дейност. Светецът, наричан Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила.

Васильовден се смята като подходящ за гадания и предсказване на бъдещето. Схващането е свързано с началото на новата календарна година, когато се правят различни ритуали, за здраве и благополучие на членовете от семейството и животните. Широко разпространени са брачните гадания, извършвани най-често от момите. Основният обичай е сурвакането. По традиция, на Сурва, както се нарича още празникът, ергени обхождат къщите и наричат за здраве, щастие, късмет и да бяга лошото. Да бъде! 

 

 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук