Валута за 1.6 млн. лева откриха при пет проверки на три гранични пункта

Пет случая на недекларирана валута разкриха митничари в рамките на по-малко от две денонощия през изминалия уикенд (17-19.09.2022 г.). При проверки на три товарни автомобила и на две леки коли на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево, ГКПП Дунав мост – Видин и ГКПП Кардам са намерени общо 319 275 британски лири, 210 000 щатски долара и 251 000 евро, с обща левова равностойност 1 618 835 лева. В четири от случаите валутата е открита в конструктивни кухини на превозните средства, а при петия пътниците укрили парите в багажа и дрехите си, съобщават от Агенция Митници.

На 18 септември на Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Турция. В конструктивна кухина в шофьорската кабина митническите инспектори от Териториална дирекция (ТД) Митница Бургас откриват пакети с британски лири в банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 319 257 британски лири с левова равностойност 714 470 лева. По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

На същата  дата при две отделни проверки в района на ГКПП Дунав мост 2 при Видин митнически служители от ТД Митница Русе установяват общо 186 000 евро (с левова равностойност 363 784 лева) в два товарни автомобила, пътуващи със стока от държави от Западна Европа към Турция. Шофьорите – турски граждани,  не са изпълнили задължението си да декларират пренасяната от тях валута при запитване от митническите инспектори. При последвалите щателни проверки митническите служители откриват съответно 100 000 и 86 000 евро в конструктивни кухини на кабините на двата товарни автомобила. На водачите са наложени санкции съгласно Валутния закон.

Ден по-рано, в района на ГКПП Кардам недекларирана валута е открита и в лек автомобил с украинска регистрация, пътуващ от Турция за Украйна. При извършената физическа проверка митническите служители от ТД Митница Варна откриват в кутията на въздушния филтър три прозрачни полиетиленови торби с доларови банкноти с обща стойност 200 000 щатски долара. Още 10 000 долара митническите инспектори намират в жабката на автомобила. За установената недекларирана обща сума от 210 000 USD (с левова равностойност 413 452 лева) на водача на автомобила е съставен акт по Валутния закон.

Недекларирани 65 000 евро с левова равностойност 127 128 лева са открити и на 19 септември на Капитан Андреево при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Водачът и неговата съпруга – български граждани, пътуващи от България за Турция, заявили, че пренасят общо 20 000 евро. По искане на граничните полицаи от Главна дирекция „Гранична полиция“ е извършена щателна митническа проверка, при която в личния багаж на мъжа митническите инспектори откриват 35 000 евро, а в горното бельо и в дамската чанта на жената са намерени още 30 000 евро. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук