Валери Добрев – Деец на културата на Димитровград за 2018 година

контакти

Валери Добрев е носител на специалната награда на Община Димитровград „Деец на културата“ за 2018 г., реши Местният парламент. Той е журналист, репортер, фотограф, оператор, многократно награждаван за любителски филми, дългогодишен дарител и общественик с изявена гражданска позиция, е записано в решението.

На свое заседание на 10 април комисия разгледа и обсъди постъпили три предложения за носители на специалната награда. Първото направи кметът Иво Димов, номинирал Валери Добрев. Второто бе от ОУ „Пенчо Славейков”, с номинация за Антонина Димитрова – старши учител в посоченото училище. Третото – от Градска библиотека „Пеньо Пенев”, с предложение за Сийка Тенева – библиотекар.

Комисията бе в състав: председател Гроздан Грозев – общински съветник, председател на комисията по култура в ОбС; членове: Светлана Николова – старши експерт общинския в отдел „Хуманитарни дейности”, общинските съветници Валентин Христов и Бончо Димитров, Живка Шишкова – главен уредник в Дом-музей „Пеньо Пенев”. Тя единодушно реши и предложи носител на наградата да бъде Валери Добрев.

Специалната награда „Деец на културата” представлява грамота, плакет и парични средства в размер на 500 лева. Тя се връчва в Деня на буквите 24 май на общоградско тържество.

Валери Добрев е създал над 100 документални късометражни и некомерсиални филми. Носител на престижни награди от фестивали на кинолюбителското изкуство в България и чужбина. През годините авторът дарява на фонда на Исторически музей – Димитровград близо 90 от своите документални късометражни филми, 3 500 снимки и над 30 награди във вид на плакети, грамоти и медали. Благодарение на него в музея се съхранява и архива на Клуба на кинолюбителите в Димитровград. Добрев е инициатор на различни проекти, които имат за цел да популяризират алтернативното късометражно кино.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук