Валентина Терзиева: Библиотеките са пазители на знанието

Градска библиотека „Пеньо Пенев“ върви нагоре и статистиката го показва

контакти

Библиотеките имат своя безапелационен принос за развитието на обществото. В това сме уверени всички, работещи в тях, както и нашите потребители. Мнозина от тези, които не са се докосвали до тях, смятат, че може и без нас, но не е така, защото библиотеките са пазители на знанието. Библиотечните специалисти са обучени да отсяват и да предлагат коректната и достоверна информация, което става все по-трудно в наше време, споделя Валентина Терзиева, директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Три са основните поводи да разговаряме с нея. Наскоро Валентина Терзиева бе избрана за член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Това стана на Общо годишно отчетно-изборно събрание на асоциацията. Освен това в период сме на Национална библиотечна седмица. Различните събития и прояви целят да привлекат вниманието към библиотеките и техния потенциал. Институцията в Димитровград се включва за поредна година активно… Също така Златина Тодорова, библиотекар в Детския отдел на димитровградската библиотека, е номинирана за наградата „Млад библиотекар на годината `2023“.

За първи път ставам член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация. Изненада бе за мен, защото не съм имала такива амбиции, но съм щастлива, че активността ми в последните години е оценена от колегите. За мен е чест, радост и голяма отговорност. Надявам се през този мандат в гилдията да постигнем положителна промяна за библиотеките, за тяхното разпознаване и признаване в обществото, казва директорът на димитровградската библиотека.

Професионалният път – свързан изцяло с библиотеките

Целият професионален път на Валентина Терзиева е свързан с библиотеките. В Градска библиотека „Пеньо Пенев“ работи повече от 17 години. Директор е от 2020 г., първо като временен, после след проведен конкурс. Преди това три години бе главен библиотекар. Образованието й също е свързано с книгите и библиотеките. Бакалавър е по книгоразпространение, балакавър по библиотечно-информационни дейности, има магистратура по библиотечно-информационни науки и културна политика, сега е докторант по библиотекознание…

Структурата на Управителния съвет на ББИА през настоящия мандат е по-различна от предходните. За първи път се взе решение изборът на нови членове да е на квотен принцип – да има представители на всеки тип библиотеки – академични, училищни, читалищни, градски… Валентина Терзиева е представител на общинските библиотеки.

Това е добро решение, защото всеки знае спецификата на своя тип библиотека и може ясно да посочи проблемите за решаване пред законодателната власт, с която инициираме срещи. Като представител на общинските библиотеки, смятам, че Министерството на културата трябва да има ангажименти и към нас чрез специални програми, по които да кандидатстваме с проекти, както и други инструменти. Община Димитровград например прави достатъчно. Кметът Иво Димов също има отношение към културата, оценява важността на библиотеките и другите институции. Затова сме може би от градовете, в които има най-много културни институции на общинска издръжка. Уви, не така е навсякъде в България. Затова с Управителния съвет ще работим да се повиши видимостта и важността на библиотеките, коментира Валентина Терзиева.

Като говорим за видимост, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ върви нагоре подчертава директорът й. Показател за ефективността на работата са статистическите данни. Малко по-ниски бяха регистрираните читатели през 2020-2021 г., очаквано заради ковид пандемията. През 2022-ра и 2023 г. ръстът е очевиден, като последно такива равнища е имало преди близо 12 години. Според Терзиева, това се дължи на екипа, адекватните решения, модернизирането на библиотеката, въвеждането на нови услуги… Раздадената литература също е нагоре. Важно за процеса е и закупена от Община Димитровград машина за дезинфекция на книги, която ги прави напълно безопасни при заемане. Притеснения в гилдията има по отношение на електронните книги, които библиотеките все още не могат да предлагат. Нещата опират до Закона за авторското право, по отношение на който се разискват промени и ББИА изготви становище, което бе сред първите задачи на новия управителен съвет… Посещенията в димитровградската библиотека в последните две години също се увеличават. Те не са само за заемане на книги, но и благодарение на големия брой организирани прояви, включително за деца от детски градини и ученици от начален етап. Читателите трябва да се отглеждат, категорична е Валентина Терзиева. Практиката показва, че хората, които са били научени да четат като деца, продължават да идват в библиотеката…

Като атестат за активната работа, е приетата от ББИА номинация за „Млад библиотекар на годината `2023“ на Златина Тодорова, от Детския отдел на библиотеката в Димитровград. Тя е свързана предимно с богатия набор от прояви, проведени през миналата година, когато Градска библиотека „Пеньо Пенев“ празнува 70-годишнина. Номинацията е направена още в началото на март месец тази година. Официалната церемония ще е на 17 май в София, когато ще стане ясно кой ще бъде носител на приза.

Маратонът на четенето през април, провежданата сега Национална библиотечна седмица и Национална годишна конференция са трите основни събития през първото полугодие за ББИА. Конференцията ще е бъде в началото на юни в университетската библиотека на Тракийския университет в Стара Загора.

Екипът на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ обмисля и програмата за летния период, за който вече създаде традиции… В момента пък има изненади за посетителите. Една от тях е инициативата „Среща на сляпо с книга“. Определени издания са опаковани, с поставени кратки цитати, и читателят може да си избере, без предварително да знае какво взема. Идеята е така да се срещне с различни автори и жанрове. Подреден е и благотворителен базар с ръчно изработени  изделия, като подкрепа за кампанията за по-привлекателен Детски отдел…

Влизащите в библиотеката неминуемо ще оценят какво богатство има. Грижим се и развиваме модерна, уютна, полезна и надявам се – предпочитана все повече библиотека, споделя директорът й Валентина Терзиева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук