Бял по душа, червен по убеждение: Комунистът Димитър Гигов за миналото, съвремието, страната, света

Капитализмът е пробит. Промените са неизбежни, вярва убеденият революционер

Димитър Гигов е роден в Димитровград на 25 декември 1959 г. Магистър по биология от Пловдивския университет. Бивш общински съветник. Работил в Община Димитровград, в Химкомбината и на други места. Комунист – революционер.

 • Др. Гигов, такава идеология в днешно време… Защо?
 • Марксистката – комунистическа идеология е най-точна. Като личност и човек, на мен не ми остава друга. Ще цитирам Джордж Бърнард Шоу, който през 1933 г. заявява: Ако си червен революционер на 20 години, имаш някакъв шанс да си актуален, когато си на 50. За ситуацията, в която се намират България и светът днес, най-адекватна позиция е на комунистите. Знаем много добре докъде стигна държавата, след премахването на БКП и реставрацията на капитализма у нас – тотална разруха във всички сфери. Неоконсервативната, неолиберална политика, провеждана след 1989 г. в България, ни доведе до задънена улица. През 1990 г. хората си въобразяваха, че ще бъдат отстранени обществени недъзи от социализма. Оказа се, че днешните недъзи са много повече, хиляди пъти по-уродливи.
 • Жива ли е още идеята за световна революция?
 • Разбира се! Апологетът на ценностите на Западния свят, на САЩ и евроатлантизма Франсис Фукуяма през 1992 г. в книгата си „Краят на историята и последният човек“ защити тезата, че либералната демокрация е победила и е крайна точка на еволюционното развитие на човечеството. Фукуяма успокои света, че е сложена точка на Марксизма, на комунистическото движение, на модела чрез социализъм да се управляват държавите. Самият той обаче, години по-късно, през 2018-та, се усети и каза, че неолибералната политика се оказа катастрофална и има причина обикновените хора да са разгневени. Отбеляза, че някои от нещата, казани от Маркс, са верни и започна да прави ревизия на досегашната си убеденост. Това не е никак случайно, с оглед на събитията, у нас, в Европа и света, на фона на безобразните примери от страна на държавите от евроатлантическия блок, начело със САЩ. Особено, конкретният случай, с бруталната намеса във вътрешните работи на една суверенна държава като Венецуела показва, че тази доктрина, въведена като официална в страните от Европейския съюз и изобщо – в Западния свят, е недопустима от гледна точка на морал, да не говорим за принципите на международното право. Тази система води само до едно – увеличаването на малкия брой хора с милиарди и огромния брой хора, затъващи все повече в бедност. Свръхпечалбите отиват в ръцете на шепа тарикати, останалите мизерни средства се разпределят на хора за нуждите им за оцеляване. Това е много показателно колко драстични проблеми има в нашето общество.

„Престъпление е ставащото във Венецуела, в разрез с всякакви норми“

 • Споменахте Венецуела, това сега е гореща тема. Мнението ви за ситуацията там?
 • Ситуацията може да се квалифицира единствено като престъпление, от страна на Белия дом и милитаристичните кръгове, не само в САЩ. Заложени са огромни икономически интереси, поради простата причина, че Венецуела се оказа държавата с най-богати залежи на нефт и това не може да й бъде простено. Трябва да й бъдат отнети, според американците и техните сателити, клакьори и марионетки от ЕС и онези, подкрепили престъпната политика на САЩ, спрямо Венецуела. Да отнемат правото на народ, който миналата година, с огромно мнозинство избра Николас Мадуро за свой президент! В разрез с моралните норми и устава на ООН, си позволяват нещо, което досега никой не си беше позволявал – да обявят своя марионетка за техен президент, без той да има доверието и вота на народа. По най-безскрупулен начин запорираха сметките на венецуелската нефтена компания в Ню Йорк, запорираха златото на Венецуела в банката в Лондон, мъчейки се да налагат свои решения. В медиите се пускат какви ли не клипове за бягащи от глада и мизерията венецуелци, като в същото време се оказва, че много от напускащите Венецуела са колумбийски граждани, напуснали Колумбия, заради гражданската война там. От друга страна, да отбележим, че Мадуро съумя да даде безплатни жилища на над 2 милиона бездомни. Това не може да му се прости! Не може той, както и предшественикът му Уго Чавес, да си позволят да работя за благото на своя народ. Чавес бързо се погрижиха да го изпратят от този свят, сега се мъчат да унищожат и Мадуро, но не само него, а социалистическата система на управление, която венецуелците искат да създадат в своята страна. Те имат примера на Куба и знаят много добре какво означава американски империализъм и експлоатация на техните природни ресурси. Убеден съм, че хората на Венецуела няма да допуснат тази гавра с международното право, която си позволиха Белият дом и сателитите им от ЕС, включително абсолютно нелепата и недопустима позиция на нашето правителство.

„Едва 170 години са минали от Манифеста на Комунистическата партия“

 • Казват, че комунизмът е добра идеология, но егоизмът на човека го проваля. Така ли е?
 • Комунизмът все още никъде не се е проявил във формата, в която бащите на революционната мисъл – Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин – са искали да бъде. Искам обаче да уточня, че от издаването на Манифеста на комунистическата партия, създаден през 1948 г. от Карл Маркс и Фридрих Енгелс, са изтекли едва 170 години. За сравнение, минали са 300 години докато християнството стане призната и официална религия. През този период последователите на Христос за били гонени, охулвани, унищожавани. Историята на християнството е изпълнена с ужасни за човешкия род неща, като Светата инквизиция, например. Милиони са били избити в религиозните войни, както и туземно население, за налагане на християнската идеология. Освен това християнството не остана единно цяло, а се раздели. Сега казваме, че сме християни, но трябва да си признаем, че е имало много грешки, кръв и страдание… От ръцете на комунистите са загинали хиляди пъти по-малко хора. Въпросът е такъв, че са възможни интерпретации и допускане на субективни грешки. Вглеждайки се в историята на най-голямата социалистическа държава – СССР, виждаме, че след великите ръководители Ленин и Сталин, идва един никакъв тарикат като Хрушчов, който се мъчи всячески да сатанизира личността и делото на Сталин. След смъртта на Брежнев идва Андропов, починал малко след това, после Черненко – също починал скорошно… Съветските партийни държавни ръководители допускаха сериозни грешки и ако не бяха те, нямаше да се стигне до появата на предателя на социализма и световното социалистическо движение Горбачов. След това, да не говорим за разрухата при алкохолика Елцин…

„Ролята на Путин като гарант за световен мир нараства“

 • А за настоящия президент на Русия Владимир Путин какво мислите?
 • Нито един коментар за днешната политическа ситуация в Русия или пък в света е невъзможен без да се подчертае огромната градивна роля на Владимир Владимирович Путин. Благодарение на него Русия се измъкна от блатото на всеобхватното държавно разложение. Путин издигна идеята за великата и достойна държава, постигнала всенародното съгласие със своето историческо минало, приемайки невероятните постижения на могъщия СССР и на Комунистическата партия, както и за утвърждаването на Русия като световен център, пазител и съхранител на общочовешките цивилизационни ценности и на истинското християнско Православие. Поведението на президента Путин е пример за подготвеност, съвременност, стремеж към баланс на различните позиции, но и категорично безкомпромисно по отношение на мира и спазване нормите на международното право. Жалко е, че в Западния свят нямат подобен, аналогичен политически лидер. Тъкмо напротив! Ето защо ролята на Владимир Владимирович, като гарант за световния мир и справедливост, нараства все повече. А ние, българите, можем само да завиждаме на братския руски народ за нелесния, но верен и успешен път на изграждането на велика Русия.

„Купуваме морално остарели самолети за почти 2 млрд., а Сталин ни е подарил 200 машини“

 • Защо Западът намери пари за всичко останало, а СССР и сателитите му наливаха предимно в оръжия?
 • Социализмът трябваше да бъде защитаван, заради непрекъснатите провокации и опити за агресия от Запада. Съветската държава е била обект на агресивна инвазия още от самото си образуване. Да не говорим за огромната тежест, която понесе Съветският съюз по време на Втората световна война. Цялата агресия на Хитлер бе насочена най-вече за унищожаване на комунизма и всичко, което съветските народи искаха да построят. Не трябва да забравяме, че Ленин и Сталин наследяват една изключително изостанала Русия, която е бита по всички фронтове. И за 20 години правят невероятен скок – изграждат се много заводи, тежка промишленост, развиват се отрасли. Не трябва да забравяме, че първата съвременна пенсионна реформа е проведена именно в Съветския съюз през 1932 г… СССР е трябвало да влага средства и за отбрана, и за икономика, що-годе равностойна на западната, да отделя за безплатните през социалистическия период образование и здравеопазване, както и за останалите братски и социалистически държави, възникнали след войната. Чудесен пример в това отношение е намерението да купим 8 американски самолети F-16. Като контрапункт, през 1948 г., три години след опустошителната Втора световна война, при подписването на договора за дружба и сътрудничество между България и СССР, Сталин добавя към договора 200 нови бойни самолета – безплатно! Тогава той заявява:„Ние от братския български народ и от другаря Георги Димитров пари не искаме!“. Съветският съюз наистина даваше на много държави.

„Свалянето паметника на Георги Димитров – без прецедент в световната история“

 • Какъв е в очите ви днешния Димитровград, роден във времето на социализма?
 • Чувствам се горд, че съм роден в град, плод на българо-съветската дружба, създаден на гола поляна. Град, изграден в друго време и условия, придобил своите граждани, квартали, уникални паркове и промишленост, по-голямата част от която бе разбита, след реставрацията на капитализма. Горд съм, че тук е роден президентът Румен Радев – едно от малкото светли имена в съвременната българска политика… Но няма как да скрия чувството си на ярост и срам, че в началото на 90-те години бе
  Демонтирането през 1992 г.

  допуснато паметникът на патрона на града Георги Димитров да бъде съборен, разтрошен и хвърлен в един разсадник. Унизително е, че допуснахме подобно престъпление, въпреки че беше завоалирано с йезуитско решение – паметникът да бъде демонтиран и след това положен на друго място. Не знам дали някой помни, че през 1995 г. с Христо Цветков, журналист и общественик, внесохме предложение за възстановяване на паметника. За съжаление, срещнахме яростна съпротива или мълчалив отпор и не успяхме да измием това позорно петно. Паметници на Георги Димитров има по различни точки на света. Най-позорно е, че в града, носещ името му, допуснахме да бъде унищожен и съсипан. Такова нещо е безпрецедентно в цялата досегашна световна история. Трябва да се разбере, че мътната вълна – наречена „демокрация“, която заля България след 1990 г., доведе до такива диващини и простотии.

 • Как си спомняте времето на социализма в България? Мъчи ли ви носталгия?
 • Абсолютно! Колкото минава времето, спомените ми към социалистическия период стават все по-значими. Болка предизвиква загубата на онези съзидателни години, в които липсваха думи като безработица, експлоатация, мутри, частни съдебни изпълнители, невъзможни за връщане кредити, бедност, глад, мизерия. Спомням си, че през онова време работниците имаха почивни бази и безплатни карти за летуване… Сега вече нямат, да не говорим за правата и защитата, която се упражняваше чрез партийните и профсъюзни организации, за реда и сигурността, за недопускането на корупция и грабежи, каквито днес са ежедневие и то извършвани от висшия ешелон на държавата. Подобно нещо не можеше да се случи през социализма!

„Нещата изглеждат безнадеждни, но съпротивата трябва да е до последно“

 • Къде виждате изход от тази ситуация?
 • За България нещата изглеждат безнадеждни. Демографската катастрофа, предизвикана най-вече от смяната на социализъм с капитализъм, доведе, след 20-30 години, до опасността да изчезнем като народ. Каквито и мерки да се вземат сега, нещата вече са трудно поправими. Считам обаче, че трябва до последно всеки да търси съпротивителни сили в себе си, да живее с мисълта, че може да изрази гражданската си позиция, да не се страхува от репресии, да търси начини да бъде полезен на себе си и обществото, вместо да скръсти ръце и да чака края на българската цивилизация. Може би е крайно време мнозинството от българите, които бяха години наред със старателно промивано съзнание и им вменяваха псевдодемократични ценности, да си направят равносметка. Все още имаме правото и възможността да участваме в избори, да генерираме свои представители във властта. Да намерим управници, които нямат нищо общо с досегашните, при които нещата са покъртителни.
 • Сменя ли се не просто власт, а строй с Нежна революция, както обясняват, че стана в България? Изобщо, случи ли се българската революция?
 • Според мен, нямаше българска революция. Имаше изпълнение на един сценарий, написан много на запад от България. Този план, за съжаление, успя, а страната ни беше разбита по всички направления. У нас революция нямаше как да стане, защото голяма част от народа имаше работа, доходи, плащаше ниски сметки т. н. А за това, че видите ли – изведнъж след 10 ноември у нас се пръкнаха някакви свободолюбиви демократични умове – нищо подобно! У нас се пръкнаха много ренегати, които до 10-ти ръкопляскаха и се кланяха на величията, управлявали през социализма България. За един ден, буквално – за една нощ, се превърнаха в антикомунисти и критикари на социализма и не се спряха пред никакви поругавания на комунистическите идеи. Самият аз съм изпитал на гърба си немалко нападки и присмех от хора, които нямат никакво собствено морално и политическо кредо. От хора, които следват само авантата. Неправилно този период се нарича „преход“. Не, просто имаше сценарий за реставрация на капитализма, по-точно – реставрация на дивашкия капитализъм в България. Ще цитирам мисъл на Гьоте, която много ми харесва: Никой не е по-безнадеждно поробен от тези, които заблудено вярват, че са свободни. В България, за съжаление, мнозина вярват, че са свободни, но де факто – са заробени отвсякъде.

„Не искам да представя комунистите като носители на панацея“

 • В този ред на мисли, в какъв строй живеем, не само у нас, но и по света?
 • Строят е, може би, последен етап от развитието на неолибералния капитализъм – пробит отвсякъде, неспособен да генерира стабилно обществено развитие занапред и заради това трябва да бъде променен изцяло. Бунтът на „жълтите жилетки“ във Франция, например, ще доведе до последствия, от които олигархичните кръгове, управляващи ЕС тепърва ще се сблъскват и ще се изненадват от неприятните последствия. В никакъв случай не искам да представя комунистите като носители на панацея, която ще излекува днешна Европа. Има осъзнати и мислещи хора, които не споделят комунистическите ценности, но имат своите справедливи оценки и решителност да направят света по-добър и справедлив за всички нас. Прогнозирам, че в следващите няколко години нещата много динамично ще се развиват и у нас, и в чужбина. С тази уговорка, че ние, българите, все чакаме нещо да стане някъде другаде и да повлияе по съответния начин у нас. Българинът не е готов на саможертва. Не е достатъчно решителен категорично да защити своите права и достойнство.
 • Какво смятате за Северна Корея, определена от Доналд Тръмп като страна с невероятен потенциал?
 • Хубав въпрос, защото в нашето публично медийно пространство е пълно с чудовищни нелепости, по отношение какво наистина се случва в Корейската народно-демократична република /КНДР/. Имам възможността да получавам най-различни материали от КНДР и не мога да скрия възхищението си от чудесното прогресивно развитие на корейския народ. Северна Корея е пример за грижата на държавата към човека, неговите права и възможности за развитие. Ако човек получи достоверна картина, ще види, че Пхенян е ултра модерен съвременен полис, където се предоставят безплатни жилища за трудещите се. Там през 80-те години на миналия век със закон са отменени всички видове данъци, както никъде другаде по света.

Деформирана е представата за Северна Корея. САЩ затъват. Русия ще се справи. В Китай цел №1 е човекът

 • Тоест, казвате, че представата ни за там е изкривена?
 • Абсолютно деформирана, просташка, изопачена представа за случващото се в КНДР! Имам над 12 часа видеоматериали и мога да ги предоставя, за да стане видно.
 • Няколко думи за Русия, САЩ, Китай…
 • За САЩ трябва да говорим като за бивш хегемон. Щатите представляваха еднополюсния модел в света, който вече е с три полюса, добавяйки Русия и Китай. САЩ затъват в собствената си брутална инфантилна външна политика, каквато е и вътрешната им. Никой не говори за милионите бездомни там, за постоянно надвисналата финансова криза, която може да се развихри отново. Трябва да е ясно, че Щатите са вече второстепенна военна сила. В момента Русия, която е номер 1 по въоръжаване, може да унищожи Съединените щати и инфантилните армии на техните сателити от НАТО. На Русия са необходими постижения в икономиката и аз съм убеден, че ще се справи. Изоставането на страната в търговията и потреблението се получи в резултат на абсолютния разгром на Съветската държава по времето на Елцин. Тя беше налазена от всякакви западни специалисти, наблюдатели, консултанти – във всички сфери. Съветската промишленост беше разбита, разграбена, разпродадена за жълти стотинки. Появиха се т. нар. олигарси, станали за броени седмици милиардери, а положението на обикновените хора стана значително по-тежко. Китай е социалистическа държава, въпреки че допуска пазарната икономика. Механизмът обаче се следи много внимателно от управляващата комунистическа партия, включително се стига до екзекуции на прегрешили със закона. На последния си 19-ти конгрес Китайската комунистическа партия взе решение до 2021 г. пенсионната възраст да бъде свалена от 60 години за мъжете и 55 за жените, на 55 за мъжете и 50 години за жените. Междувременно, от 1 януари 2019 г. на територията на Китай всеки гражданин получава безплатен лимит гориво за личния си автомобил, като се очаква до няколко месеца лимитът да достигне до 200 литра. Впечатляващо е изявлението на пресслужбата на Китайската комунистическа партия, че това безплатно гориво е в съответствие с проектите на Сталин, подкрепени от вижданията на Мао Дзедун, както и, че се извинява на своя народ, задето досега не е могла да осъществи тази възможност. В същото време, при нас имаме един цар и господар – печалба, далавера, пари. Това са ценностите на съвременното българско общество и западното, към което са ни прикрепили. В Китай човекът и задоволяването на неговите потребности е цел номер 1.

Хубаво е да искаш повече, но не само пари. Не сме срещу различните, а за по-справедлив свят

 • Как комунизмът решава въпроса за колективното и индивидуалното?
 • Западни политици вменяват, че при комунизма всичко е общо. Това са, разбира се, пълни глупости. И Маркс, и Ленин, и Сталин многократно са заявявали, че общи трябва да бъдат средствата на труда и справедливото разпределяне на печалбата. Разбирането на Западния свят е, че средствата трябва да бъдат за капиталиста, който да заделя минимална част от тях за работника, осигуряващ печалбата му. При нас, комунистите, никой не отрича правото на всеки да има свой дом, имущество и ако е кадърен – да получава повече. Ние сме против частната собственост на производствените предприятия и природните ресурси. По тази линия впечатлиха ме думите, произнесени наскоро от члена на Китайската комунистическа партия, собственикът на „Алибаба Холдинг“ Джак Ма: Видиш ли човек, който умее да върши работата по-добре от теб, веднага го назначи. Тоест хората с възможности, иновативно мислене и идеи бяха поощрявани по време на социализма у нас. Много момчета и момичета, дошли от затънтени села, станаха лекари, учители, професори, академици. Нямаше да бъде възможно, ако България беше капиталистическа в периода 1944 – 1989 г. Няма нищо лошо човек да иска все повече и повече, но не трябва да бъде само в сферата на парите, ами, да речем – в сферата на личностното израстване, да си полезен за обществото. Пак конкретен пример ще дам. Военният бюджет на Съединените щати е 700 милиарда годишно, а заедно с този на страните членки на НАТО става над 900 милиарда. За сравнение, военният бюджет на Русия, която е състояние да смачка всички 29 натовски държави, да не говорим за 30-я нов член Македония, е 46 милиарда. Откъде идва този 700-милиарден бюджет на Щатите? Причината е, че имат над 200 военни бази, които трябва да се издържат. За какво са им толкова? Нима има толкова врагове? Според икономисти, ако този бюджет бъде даден, да речем, за нуждите на африканския континент, гладът там ще изчезне. С други думи, няма мисъл за просперитет на човешката общност и цивилизация. Просто западното общество продължава да гони своите желания за свръх печалби, за експлоатация. Това ни различава нас, хората, които изповядваме идеите на комунизма. Да бъде осигурено правото на живот, образование, здравеопазване, правото да възпитаваме и отглеждаме своите деца. Ние това искаме. Не искаме да заграбваме имането на никой. Не искаме да убиваме някой заради това, че е различен от нас. Искаме справедлив и по-добър свят, нищо повече.
 • След Френската и Октомврийска революция можем ли да очакваме друга?
 • Не казвам, че още утре, но в най-скоро време светът ще бъде разтърсен от глобални промени. Доколко те ще бъдат свързани с всички онези сътресения, характерни за Великата Френска революция и за Великата Октомврийска социалистическа революция, ще видим. Иска ми се да няма толкова кръв и насилие. Промените са неизбежни, защото ходът на историята не може да бъде спрян.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

 1. Радвам се че познавам лично Г-н Гигов и това , че е кумонист по душа го прави полезен за обществото в което живеем . Не е редно да го курим , че е такьв важното е , че обича хората и желае да им помага . Всеки на този свят трябва да бьде пример на подражание но е невьзможно все още да стане факт. Много умове са писали как да стане но не се получава.
  За мен като обикновен човек се радвам ,че сьм се родил на този свят и сьм оставил диря която оставя на в бьдеще за поколения напред/ Децата/ .
  Всеки от нас може да бьде известен по безброй причини но най важното е светьт да продьлжи да живее а без хора сетьт е невьзможен .
  И революции и войни неможе да се спре погреса на този свят важното е да има хора.
  Затова какьвто и строй или религия да госпоства важен е човека.
  Това е ськровението и затова дишайте свободно и се радвайте ,че сте живи… И вие Гигов…..

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук