БЯЛ ГЪЛЪБ НОСИ КЪСМЕТ НА ТЪРГОВЦИ

контакти

Бял гълъб носи късмет на търговци на Бабин пазар в Димитровград. Птицата от дълго време посещава масата на Татяна Христова, земеделски производител от село Каснаково.

Повече от две години белият гълъб идва и го храня. За известни периоди от време изчезва, после пак се появява. Радвам се, че е отново тук, в навечерието на коледните и новогодишни празници. Приемам го като талисман и ми е на късмет, сподели Татяна Христова.

Други гълъби, освен белият, не идват на масата ми. Интересно е, защото на площадката кацат и други гълъби, които също храним, но на масата не идват. Дали не намират достатъчно кураж, или причината е друга, не знам.

Татяна Христова, в зависимост от сезона, предлага различни зеленчуци. Сега има зеле, праз, туршии…, каквито традиционно се предлагат на зеленчуковото тържище. В началото на зимата могат да бъдат открити още моркови, репи, тикви, картофи, лук, орехи и други ядки. Няма как да мине и без цитрусовите плодове. Срещат се още домати, краставици, дори марули, характерни за други периоди от годината.

Пазарът е по-слаб в последно време, заради хранителните вериги. Ние обаче не се оплакваме. Повечето на пазара си произвеждаме плодовете и зеленчуците. Това не води до допълнителни разходи, които бихме имали, ако ги купуваме и препродаваме, убеждава бай Латю от Долно Белево.

Други производители потвърждават неговите думи. Иван Иванов, например, предлага марули. За да изкара зеления през декември, посял семената през август. В зависимост от времето, същото ще направи скоро, за да изкара още свежа продукция напролет.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук