БЯГСТВОТО НА РОДИЛКИ СЕ ОКАЗВА ПОЗНАТА ПРАКТИКА

контакти

В последните няколко дни нашумяха няколко случая на изоставени от младите си майки бебета в Родилните отделения. Първият бе в Бургас, когато родилката си тръгна, без да уведоми персонала. По-късно се появи, като заяви, че другото и дете било болно. Другите два случая станаха ясни днес. Майките на последното бебе за 2014 година и първото за 2015 година, родени в МБАЛ Пазарджик, ги изоставиха и заявиха, че се отказват от тях, каза за Агенция „Фокус” началникът на Неонатологичното отделение в болницата д-р Мариела Захариева.

Бягството на родилки се оказа позната практика в Родилното отделение в Димитровград. През 2014-а такъв случай няма, но през годините назад на няколко пъти това е ставало. В повечето случаи жените се връщат, в други се пристъпва към осиновяване, коментира акушерката от отделението д-р Нина Четалова. Тя не конкретизира колко са случаите, но от думите и се изясни, че не са един или два.

Според нея, все повече жени предпочитат да родят посредством секцио. Д-р Четалова не успя да намери обяснение защо е така, но подчерта, че естественото раждане е за предпочитане, защото то е присъщо за жената. Оперативната намеса трябва да се налага, когато това се изисква от медицинска гледна точка. Такъв, например, е случаят с първите три, родени в Димитровград през 2015-а бебета. Те са дошли на бял свят със секцио.

rk4_banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук