БЮЛЕТИНИ СА ВНАСЯНИ ОТВЪН НА ВОТА В ДИМИТРОВГРАД

контакти

14 НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В НОМЕРАТА ОТРАЗЯВА ПРОТОКОЛЪТ НА ОИК ЗА ИЗБОР НА КМЕТ. ИМАЛО ЛИ Е ОЩЕ?

Бюлетини вероятно са внасяни отвън на преминалия първи тур от местните избори в Димитровград, показва отразяване в протокола на Общинската избирателна комисия /ОИК/ за избор на кмет. В раздел „Данни извън избирателните списъци и съдържанието на избирателните кутии”, срещу точка 5 – „в”: Брой на недействителните бюлетини по чл. 427, ал. 6 от Избирателния кодекс, е записана цифрата 14. Според ал. 5 на чл. 227, член на комисията сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера върху кочана. При съответствие подпечатва повторно бюлетината с печата на комисията и откъсва отрязъка с номера от бюлетината, който се пуска в отделна кутия. При несъответствие /ал. 6/ бюлетината се обявява за недействителна и това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа „Забележки“ на избирателния списък. Подалият я не се допуска повторно до гласуване. С други думи, 14 избиратели са взели бюлетина от определените Секционни избирателни комисии /СИК/, но след излизане от „тъмната стаичка/ са представили други, с различни номера от тези в кочана.

Презумпцията е за фалшиви бюлетини, вкарани отвън. В същото време, обаче, протоколите от всички СИК са подписани без забележки. Буди недоумение, ако действително, представителите на секционните комисии са се натъквали на такива случаи, защо не са алармирали съответните органи?

Би могла да се допусне и техническа грешка в номерата на самите бюлетини и кочани, печатани от БНБ. Тя, обаче, отпада, тъй като информация за такова нещо няма.

Не можем да коментираме ситуацията с посочените бюлетини. В ОИК пристигат протоколите от СИК, които отчитаме. Секционните комисии са тези, които преценяват дали дадена бюлетина е недействителна или не. Достъп до бюлетините също нямаме. Те са заключени в конкретно помещение. Достъп до тях може да разреши съдът, заяви членът на ОИК Десислава Костова, към която насочи потърсеният за коментар председател Димитър Гавазов.

Остава въпросът има и други бюлетини по чл. 427 от ИК, недогледани, неуловени от комисиите? Отчетени като действителни? Напълно допустимо, пред вид впечатления и на самия Томислав Дончев, отговарящ за организацията на местните избори. Имаме случаи на очевидно немарлива работа на Секционни избирателни комисии, заяви преди дни вицепремиерът. 

Един човек е бил заловен да заснема вота си става ясно, също така от протокола за кметския избор в Димитровград. При подобно нарушение, бюлетината се обявява за недействителна, а избирателят не се допуска да гласува повторно, по чл. 227 от ИК. Последното не е толкова важно. По-важно е защо го е направил. Дали от чисто любопитство или за да го покаже после? Известна практика при купувачите на гласове е да искат от тези, на които са платили, доказателство. Вярно, един е заловен да заснема вота си, но в „тъмната стаичка” трудно може да се види какво точно се върши и вероятността подобни нарушения да са повече, не е изключена.

6 бюлетини, превърнали се в недействителни, заради обявяване на вота, е друга подробност в протокола недопустимо от  чл. 228, ал. 1: Забранява се след попълване на
бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия избирателят да я разгъва по начин, позволяващ да се види начинът на гласуване.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ако се прегледат протоколите на СИК,които са публикувани на сайта на ЦИК,ще се види в кои секции са констатирани тези нарушения..Времеемко е,но някой без работа може да го направи. 🙂

  2. Бюлетини се внасят от всякъде. Властта прави какво то иска. Властта е на бял кон. Спрете да ревете, защото все е тая. Когато се обяви Ислямска Република Родопи и новата независима от България държава си загради територията, а Димитровград е на кантар, тогава ще ви се опулят очите и ще ви увиснат ушите и от демокрация и от НАТО и от ЕС, тогава ще бъде твърде късно.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук