Бюлетините или разписките гарантират повече вота?

контакти

В последните месеци политиците, образно казано, се разделиха на два лагера, свързани с това дали машинният или хартиен вот гарантира в по-голяма степен изборът на гласоподавателите.

Без да се коментира дали е основателно или не, едните казват, че има риск от увеличаване на недействителните бюлетини, било заради излизане от квадратчето при отбелязване в бюлетината, било заради външно въздействие и т. н. Другите, пък, имат съмнения, че кодовете на машините са манипулирани и оттам се променя вотът.

Народното събрание прие, че гласоподавателят може да реши дали да гласува с машина или с бюлетина. Това е ясно. Къде обаче е разковничето? То е там, че разписката не може да бъде драсната и да стане недействителна, а ако има такива случаи, може да стане сериозен скандал.

Поне три са добрите страни при гласуването с машина, след новото положение. Първо – избирателят не ползва химикал, за разлика от бюлетината. Второ – дори да бъде драсната разписката с химикал или по друг начин, пак би трябвало да се приеме за действителна, тъй като имаме машинно писане, което ясно показва коя партия, коалиция и кандидат с преференциален вот евентуално е посочен. Избирателят ясно вижда, че точно това пише на разписката, която пуска в кутията.

Третото е най-важно. В края на изборния ден членовете на секционните комисии ще отчитат вота, броейки бюлетините и разписките, без да отчитат протокола от машините и флашките им. Така, както се казва, имаме с един куршум два заека, ако предпочетем да гласуваме с машина. От една страна, увеличава се сигурността, че разписката ще бъде приета за действителна. От друга – за изборния резултат няма да се взема предвид протокол от машината, което означава, че отпада съмнението за манипулиране на кода. Вие решавате дали изобщо да гласувате и дали да го направите с бюлетина или с машина.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук