Бюджетна прогноза: Димитровград няма да поема нови кредити и гаранции в периода 2021 – 2023 г.

През 2021-а, 2022-а и 2023 г. Община Димитровград не планира поемането на нови кредити и издаването на нови общински гаранции, а планира да погасява изцяло главници и лихви по заеми от предходни години. Ще продължи усвояването на суми по сключените през 2019 г. с ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове” договори за финансиране на допустими проекти „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев” и „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр.Димитровград”.

Информацията се съобщава в докладна на кмета Иво Димов, за приемане на тригодишна бюджетна прогноза на Община Димитровград за периода 2021-2023 г. в частта за местните дейности. Точката е част от юнското редовно заседание на ОбС, което е първо, след пропуска през април и май, когато нямаше такива, заради извънредната обстановка. В нея се казва, че според Закона за публичните финанси, кметът разработва бюджетната прогноза на Общината за следващите три години, в частта за местните дейности, а Общинският съвет, по негово предложение, одобрява прогнозата. Посочва се, че за реализиране на приоритетите, при ограничения финансов ресурс от собствени приходи, ще се положат усилия за осигуряване на средства за инвестиционни разходи по европейски програми и друго външно финансиране.

Разходите за периода 2021-2023 г. са ограничени до размера на реалистичната оценка за собствените приходи и бюджетните взаимоотношения с Централния бюджет, като са съобразени с тенденциите в разходите от предходните години и не е допуснато планиране на разходи, срещу които няма обезпечени очаквани постъпления.

При планирането на разходите е обърнато внимание на извършената оценка по Закона за публичните финанси и публикуваната информация на страницата на Министерство на финансите, за отчетните данни на общините за финансовото им състояние към края на четвъртото тримесечие на 2019 г. От там е видно, че финансовото състояние на Община Димитровград е стабилно, се казва още в записката, под номер 4 в дневния ред. Повече за нея, както и за останалите, които ще разгледа Общинският съвет идния четвъртък, може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук