Българче зад Океана изумява легенди в тениса

От няколко дни в социалните мрежи бушува буря около едно българче, което изуми дори легенди в тениса с видяното в съвсем кратки видеа от неговите тренировки и мачове. Хора като Брад Гилбърт, Ник Болетиери и други емблематични фигури в треньорския занаят зад Океана не скриха удивление от гледката.

А тя е на 10-годишния Теодор Давидов, който играе тенис и с двете ръце. Не, не – не държи ракетата с две ръце при бекхенд, както е при повечето тенисисти, и то далеч по-големи на възраст. Той играе форхенд с лявата и дясната ръка почти еднакво добре. Ракетата се прехвърля от едната в другата ръка. Изумително, наистина!

В английския език това се нарича Ambidextrous, както вече се пише за Тео в САЩ, където той живее. На български най-буквалният превод е „еднакво умел и с двете ръце“, като терминът е преведен и също се използва – амбидекстър.

Гледката на играта на Теодор е наистина впечатляваща. Той сменя ръката и праща форхендите ту с лявата, ту с дясната. Баща му Калин, който през миналата седмица се оказа под светлините на прожекторите след турнира Easter Bowl за деца до 12 г., коментира: „Да, има два форхенда, но има и два бекхенда!“. Ето това вече е новина, тъй като амбидекстрите в тениса, а те не са никак много, играят само форхенд.

Кадрите от надпреварата обиколиха интернет, а Пол Макнами, дългогодишен организатор на някои от най-големите турнири в света и добър приятел на България, възкликна: „На тази възраст с два форхенда „ала Рафа Надал“… Това просто е феномен!“.

Семейството на 10-годишното момче отдавна е зад Океана и живее в Денвър, Колорадо. Детето е родено на 26 август 2010-а в София, но година и половина по-късно вече е на хиляди километри от Родината.

На 3 години са първите опити да удря тенис топка, като баща му – бивш волейболист, закача една топка на тавана и хлапето просто опитва да я уцелва. Още на 4 и половина е част от местния тенис клуб Colorado Athletic Club Monaco, където тренира по два пъти на ден. На 5 се състезава в дивизията до 10 г., а на 7 години печели на сингъл и на двойки турнира „Little Mo International“ в Палм Бийч. Преди да навърши 8, бащата решава да включи и лявата ръка в процеса…

Професионалното му бъдеще вече е обект на разглеждане и обсъждане, като академии като тази на Ник Болетиери във Флорида или дори Патрик Муратоглу, са проявили интерес. Изборът ще дойде в един момент, но засега момчето си е в Колорадо.

Не е ясно накъде ще продължи развитието си, но прогнозите в САЩ са, че на 13-14 години той ще бъде най-нежеланият съперник на корта за връстниците си, че и за по-големите. Просто е много трудно да предвидиш ударите му, идващи под странен ъгъл за стандартното мислене на един тенисист. А към това трябва се прибави силата, която неминуемо ще трупа в ръцете и тялото си…, пише corner.dir.bg, където може да прочетете още.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук