Българска чушка – световен шампион по лютивина

контакти

Създадоха нов сорт българска чушка, изключително люта, смятана за най-лютата в света. Името на сорта е „Български дух“, създаден специално за нашите географски ширини.

Огнената разновидност е с лютивост от 200 000 сковила, което нарежда сорта „Български дух“ сред световно признати „Хабанеро чили“ и „Птиче око“, предава bTV.

Чушката е 10 пъти по-лют от всяка друга, позната у нас. Сортът е създаден и култивиран в България и вирее прекрасно на нашите географски ширини.

„Български Дух“ е растение с причудлива форма – структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по-скоро храстовидни, но формата на чушката е доста екзотична.

Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус.

Специалният сорт е плод на 6-годишен труд от страна на варненска ферма. Той е целенасочено селектиран и култивиран в живописното село Страшимирово.

Създател на сорта „Български дух“ е Христо Родинов, който изследва различните люти чушки от 2011 г. насам. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отгледа изключително люта чушка в България.

Едно от конкретните напътствия, вдъхновил създаването на „Български дух“, е поговорката на дядо му: „Никога не сей сладки до лютите чушки“. Този подход се превръща в най-важния принцип в работата на Христо Родинов, подчертавайки важността на разбирането и зачитането на уникалните изисквания на всяко растение.

„В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче, т.нар. люта култура тук е съвсем далечна. Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като люта дестинация“, споделя Христо Родинов.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук