Българи от САЩ впечатлиха на световен фестивал във Вашингтон

контакти

Българи впечатлиха на WORLD CULTURE FESTIVAL ‘2023 в САЩ. Около 230 от тях бяха от различни краища на Щатите, както и танцьори, кукери и родопска гайда от България.

Те изнесоха феноменален спектакъл под музика на композитора Георги Андреев и изпълнения на Деси Добрева, съобщават от посолството ни зад Океана, както и от eurochicago.com.

WORLD CULTURE FESTIVAL ‘2023 – US EDITION започна на 29 септември и завърши на 1 октомври. Това е четвърто издание на фестивала. Мястото на събитието бе Националният мол на Окръг Колумбия във Вашингтон.

Според организаторите, в този фестивал участват общо 17 хиляди артисти, представящи богатата палитра от различни културни традиции по света. Регистрираните посетители са над 450 хиляди.

Галина (вляво) и Марина

Съществено място при представянето на българското участие бе отредено на димитровградчанката Галина Петрова, която от около 13 години е в Чикаго и работи като журналист в BG VOICE. Галина бе в главната роля, като символ на българската жена. Сред участниците бе красивата девойка Марина, чийто родители са също димитровградчани. Тя тренира народни танци от 9-годишна в САЩ. В момента танцува в чикагския ансамбъл „Хоро“.

На мен за първи път ми се случва да съм на такава сцена с толкова много състави, с българи, които идват от всички краища на Америка… Сърцето ми е изпълнено с радост, даже сълзи потичат от време на време…, споделя Галина преди представянето.

Музикалните състави бяха „Жерава“ от Вашингтон с ръководител Деси Йорданов, „Верея“ от Чикаго с ръководител Константин Маринов, „Хоро“ от Чикаго с хореограф Ирина Гочева, „Лудо Младо“ от Бостън с хореографи Пепи Петров и Мариета Мирчева, „Гайдари“ от Чикаго, както и от много други. Музиката за спектакъла е създадена от известния композитор Георги Андреев, а музикалните изпълнения на живо бяха на Деси Добрева. Основен организатор на българското участие – Деница Станчева.

На водещата снимка: Галина Петрова (в главната роля), Деси Добрева и Ансамбъл „Хоро“ – град ЧикагоПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук