България танцува в Димитровград, гледайте на живо

От 18 до 20 ноември 2022 г. в спортна зала „Младост” в Димитровград ще се проведе XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци – класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува`2022“.

Участие се очаква да вземат рекорден брой от над 1200 танцьора от страната. Те ще се  представят в 48 състезателни категории в три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци.

42 танцови формации и 30 индивидуални участника от цялата страна са заявили участие в конкурса, както и от Националното училище по танцово изкуство – София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив,  Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас и Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна.

На изданието „България танцува`2022“ може да се насладите на място или да гледате на живо на публикувани от dgtv.bg линкове, както следва:

Танцовите изпълнения на 18 ноември от 8:30 часа можете да проследите на този линк:

 

Танцовите изпълнения на 19 ноември от 8:30 часа можете да проследите на този линк:

 

Танцовите изпълнения на 20 ноември от 8:30 часа можете да проследите на този линк:

 

Уважавано жури в състав: проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председател на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и  Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата „проф. Веселин Стоянов“ – Русе, според предварителната информация, ще определят най-добрите изпълнения в тридневната надпревара.

Конкурсът е включен в програмата на Министерството на културата и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ с ръководител Тихомир Митев. Конкурсът има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най-добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и академични награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV-та възрастова група – сола, ще имат възможност да бъдат приети без предварителен приемен изпит в катедра ,,Хореография“ на АМТИИ ,,Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив; стипендия от доц.д-р Диляна Никифорова за обучение в Балетна академия Марян 2023 г.

Наградният фонд предвижда:

 • Купа на кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;
 • Гран При на Министерство на културата;
 • Гран При на Министерство на образованието и науката;
 • Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория – класически балет, характерни танци и съвременни танци;
 • Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория – соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;
 • Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;
 • Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;
 • Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;

Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград:

 • 1-во място – 500 лв.
 • 2-ро място – 300 лв.
 • 3-то място – 200 лв.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук