България с най-ниски цени на стоки и услуги в Евросъюза. Най-ниски и доходите

Цените на хранителните продукти, стоките и услугите в България са най-ниски, спрямо останалите страни в Европейския съюз. Най-скъпи те са в Дания и Люксембург, според анализ на Евростат за 2017 година. В нашата страна най-евтини са дрехи, обувки, отопление, електричество, вода, здравеопазване, образование, транспорт, горива, алкохол и цигари, според евро-статистиката.

Същото, но в противоположен смисъл, може да се каже и за доходите, защото България е най-бедната страна в Евросъюза. Минималната заплата тук е 261 евро – най-ниската в ЕС. Най-висока тя е в Люксембург – 1999 евро. Освен това, около 22% от населението в България е изложено на риск от изпадане в бедност.

Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2018 г. е 1 474 лв. и спрямо същия период на 2017 г. се повишава с 8.7%. Общият разход на лице от домакинство за същия период е 1 331 лв. и се увеличава с 11.4% спрямо същото тримесечие на 2017 година, по данни на Националния статистически институт /НСИ/.

Същевременно, около 30% от домакинствата /над 2,2 милиона души/ в България живеят с по 321 лева на месец, колкото е линията на бедност за настоящата година, посочват от КНСБ. Така че – да са евтини, колко да са евтини продуктите, стоките и услугите?Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук