България посреща Велик ден без глава на църквата си

контакти

България ще посрещне Великия ден на Възкресение Христово без глава на църквата си, след кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Това става за първи път в историята и е категорично сигурно, че няма как да бъде избран нов патриарх до Великден. Причината е, че изборът на нов патриарх може да започне 40 дни след смъртта му и да приключи до 4 месеца. Освен това изборът ще се състои след като бъде избран Сливенски митрополит, след смъртта на 9 януари на сливенския митрополит Йоаникий.

До средата на юни трябва да се проведе изборът за Сливенски митрополит, а през юли ще бъде насрочен патриаршески събор за избор на нов български патриарх.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан е избран за временен наместник председател на Светия синод, който организира погребението на главата на Българската православна църква. Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият синод трябва да се събере, за да се избере наместник председател на Светия синод, който съвместно със Синода да организира избора за български патриарх.

Днес е поклонението пред тленните останки на българския патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В негова памет е обявен двудневен национален траур. В събота ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм „Св. Александър Невски“, след което ще бъде извършено опелото. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено. Волята на патриарх Неофит е да бъде погребан в двора на храма „Света Неделя“. Там той ще бъде до гроба на екзарх Йосиф. Вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото на Негово Светейшество патриарх Неофит. Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей ще пристигне със своята делегация от Истанбул“.

Дядо Неофит си отиде от този свят в много символно време. Броени дни преди Сирни Заговезни – ден за прошка, свързан с началото на Великия пост, предшестващ Великия ден на Възкресението Христово. Трябва да се отчете още, че ден преди да почине, пред Синодалната палата в София свещеници, епархийски избиратели и миряни участваха в безпрецедентен протест и контрапротест, свързани с правилата за избор на нов Сливенски митрополит, като бе решено да има касиране… Колко обаче да е безпрецедентен този протест, предвид трусовете във всички водещи сфери в държавата и най-вече в политиката?! Дай Боже процесите да са оздравителни и за добро оттук насетне…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук