България остава в групата на „дефектните демокрации“, сочи индекс

контакти

България пада до 57-мо място от 167 държави в индекса за демокрацията на Economic Intelligence Unit (EIU) за 2022 г. Страната ни получава оценка от 6,53 точки, която е най-ниската за страната, откакто индексът се изчислява (2006 г.).

България остава в групата на т.нар. „дефектни демокрации“, като спада с 4 места в сравнение с индекса за 2021 г. Страната ни влошава позицията си в класацията за трета поредна година.

Най-висока оценка – 9,17 точки, получаваме за електорален процес и плурализъм, а най-ниска – 4,38 точки, за политическа култура. С 5,36 точки е оценено функционирането на правителството, с 6,11 точки – политическото участие, а със 7,65 точки – гражданските свободи.

Избирателната активност в България намалява от няколко години и на последните предсрочни избори спадна под 40%. Политическата криза се задълбочи и стана продължителна, умората от политиката се увеличава, а избирателите все повече се отчуждават от политическите процеси, посочва се в доклада на EIU.

Норвегия е лидер в демократичния индекс на EIU с оценка 9,81 от 10 възможни точки. Страната получава максималната оценка за показателите електорален процес и плурализъм, политическо участие и политическа култура.

На второ място е Нова Зеландия с оценка от 9,61 точки, следвана от Исландия с 9,52 точки. Топ 5 на индекса се допълва от Швеция и Финландия със, съответно, оценки от 9,39 и 9,29 точки.

Групата на дефектните демокрации е съставена от държави с оценка между 6 и 8 точки. Чехия и Гърция са с най-високи оценки в групата – с по 7,97 за всяка от страните. Северна Македония, Лесото и Сингапур са с най-ниски оценки в групата – съответно 6,1, 6,19 и 6,22 точки.

С по-лош резултат от България в групата са Намибия, Хърватия, Шри Ланка, Черна гора, Румъния, Гана, Албания, Доминиканска република, Монголия, Сърбия, Молдова, Сингапур и Лесото.

Източник и допълнителна информация – на страницата на investor.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук