България не е готова за еврото, според Еврокомисията

контакти

Европейската комисия смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност – това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.

В документа се допълва, че страната ни изпълнява другите три критерии – за стабилните и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти.

В днешния доклад отбелязахме, че България не изпълнява всички необходими изисквания за присъединяване към еврозоната. Ние обаче продължаваме да работим много конструктивно с България и приветстваме продължаващата от нейна страна амбиция да се присъедини към еврозоната, веднага щом изпълни всички критерии. България също така може да поиска специфичен доклад, с който да се оцени изпълнението на критериите за конвергенция, когато реши, че ги е изпълнила, поясни говорителката на Еврокомисията Верле Нойц.

От Комисията припомнят, че България се е присъединила към чакалнята на еврозоната през юли 2020 година, след като е изпълнила предварително поетите ангажименти.

Същевременно тя е поела ангажимент за редица допълнителни мерки, които целят да запазят икономическата и финансова стабилност и да постигнат висока степен на устойчива икономическа конвергенция, казват още от Еврокомисията.

Източник: БНРПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук