България започва подготовка за сечене на евро монети

Шанс да се присъединим към Шенген догодина, според президента Радев

В Брюксел се подписа изключително важен документ, с който България започва подготовката за сечене на евромонети, обяви на брифинг българският президент Румен Радев.

От Министерството на финансите (МФ) съобщиха непосредствено след това, че Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Меморандумът за разбирателство се подписа на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз, посочват от МФ.

Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока – пълноценна европейска интеграция. Това е особено признание за всички страни от Еврогтрупата, след щателни анализи, за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която Европа не помни от много години, както и признаване на усилията за макро финансова стабилност, подчерта президентът Румен Радев.

Държавният глава допълни, че продължава да се работи на всички нива на дипломацията по темата Шенген, но трябва да се свърши и работата в България. Той призова темата да не се политизира, както и Парламентът да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, подчерта още Радев и допълни, че усилията ще продължат до последния момент.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук