България дава повече за Фолксваген, но и Румъния влиза в играта

контакти

България предлага на „Фолксваген Груп” повече пари за нов завод. Държавната помощ е съгласувана с Европейската комисия. В същото време Турция е надхвърлила позволеното от ЕС при сделката за инвестицията на германския автомобилен гигант. В играта се намесва и Румъния, пише „Ханделсблат”, цитиран от vesti.bg.

На фона на кървавата офанзива на турската армия срещу кюрдите в Сирия, става все по-вероятно „Фолксваген” да се откаже от инвестицията в Турция и да потърси друго място за новия си завод. Официалната позиция на германския концерн е, че плановете са замразени, защото турската офанзива в Сирия е довела до „преоценка на ситуацията” от Управителния съвет на компанията.

Като най-вероятен избор се очертава София. Президентът на българския автомобилен клъстер и бивш държавен глава, Росен Плевнелиев заяви във вторник пред ФАЦ, че България е готова да удвои субсидията за новия завод на „Фолксваген Груп” до 260 млн. евро.

Така, заедно с терена и прилежащата инфраструктура, които българското правителство ще предостави на германския концерн, стойността на държавната помощ може да достигне около 800 млн. евро. Плевнелиев увери, че сумата е била договорена с Европейската комисия. Стойността на държавната помощ е сериозна, макар и по-малка от предложената от Турция в нарушение на европейските правила.

Увеличаването на сумата от страна на България става възможно по следния начин: теренът с площ около 8 квадратни километра, който се намира в източния край на София, ще бъде прехвърлен към съседната община Елин Пелин. А там, заради по-слабата икономика, са позволени двойно по-високи субсидии, отколкото в столицата, посочва „Дойче веле”.

Очакваната първоначална сума на вложението за изграждане на новия завод на „Фолксваген” е около 1,1 милиардa евро.

В играта за привличане на инвестицията на производителя на автомобили обаче влезе и Румъния.

„Започнахме нови разговори с „Фолксваген Груп”, съобщи „Зиарул финанчиар”, цитирайки румънския министър на търговията Стефан Раду Опреа.

Румъния предлага „много добри” индустриални условия и за разлика от България там няма проблем с наемането на квалифицирани работници. В страната вече се произвежда „Дачия”, марка на френския производител на автомобили „Рено”.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук