България в Европа: 1,92 лв. дневно за храна в психиатрия, 4 лв. в затвора

По-добре да си престъпник, озовал се зад решетките, отколкото болен. Така излиза

Как България, която претендира да бъде пълноправен член на ЕС, се грижи за психично болните си, личи, освен по всичко друго, от средствата отделяни за храна на ден. Темата, в студиото на Нова тв, коментира омбудсманът Диана Ковачева, по повод доклад, който описва условията в психиатрии, затвори и различни социални центрове.

За храна на ден в психиатриите за всеки един психично болен се заделят по 1.92 лева. Парите стигат за леща, боб, ориз, супа от магданоз… – едни вегетариански непитателни храни. В затвора са осигурени по 4 лева на ден, коментира Ковачева. Изводът в студиото бе, че е по-добре да си престъпник, озовал се зад решетките, отколкото болен.

Очевидно, тези пари не стигат, за да се хранят нормално хората с психични болести. Получава све така, защото системата за психична помощ е абсолютно нереформирана и недофинансирана. Има изработени национална стратегия и план за действие, които трябва да бъдат приети и да се осигурят средства, заяви Ковачева.

Общественият защитник сподели, че местата за лишаване от свобода вече не са пренаселени като в предишни години. Условията обаче продължават да са тежки както за затворниците, така и за надзирателите, не са застъпени и социални дейности за лишените от свобода, от гледна точка на тяхната ресоциализация. Проверяват се и социални домове. Условията в тях не са чак толкова лоши, но проблемът е в липсата на човешко отношение и неадекватната грижа към потребителите, обясни Ковачева, разговорът с която може да проследите във видеото.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук