Българите сред най-работещите на Стария континент, за най-малко пари

контакти

Българите са сред най-работещите на Стария континет, но го правят за най-малко пари. Това стана ясно от думи на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, пред БНТ. Разговорът бе в контекста на започната от КНСБ и КТ „Подкрепа“ национална акция, под надслов: „Заедно да защитим труда си“. Целта й е да се постигнат промени в трудовото законодателство, за значително увеличаване заплащането на нощния труд и за реално отчитане и увеличаване заплащането на извънредния труд. Двата синдиката започват и специална подписка.

България е една от петте страни в Европа, в които се полага най-много труд, а се полага най-много труд, защото е най-евтин, подчерта Манолов.

Това е едната страна на нещата.  Другата е, че когато в българското законодателство се въведоха изисквания по отношение на работното време, бяха направени изключения, срокът от които много отдавна е изтекъл. В България безконтролно се прилага сумираното изчисляване на работното време. Нощният труд се заплаща на някакви ужасни нива. Доплащането за извънреден труд не стимулира работодателите да ограничават неговото полагане. Да не говорим за 10-те стотинки доплащане за разположение, ако те повикат да отидеш на работа. В тази работа трябва да се сложи малко ред. Затова решихме да тръгнем в тази посока, коментира в студиото президентът на КТ „Подкрепа“.

Според него, нощният труд трябва да е около 10 пъти повече от това, което сега е залегнало в наредбата. Заплащането му, пък, да се приведе във функция от размера на минималната работна заплата.

Извънредният труд непременно трябва да се увеличи, смята Манолов. Сега се плаща допълнително 50%, когато се работи в почивни дни и 100% се доплаща за работа в недели на национални празници. Ако тези размери на доплащане се удвоят – тогава хората, които полагат нощен труд, ще бъдат възмездени за това, а тези, които ползват извънреден труд, ще помислят преди да го направят, допълни той.

Президентът на КТ „Подкрепа“ подчерта още, че сумираното изчисление на работното време представлява не вратичка, а „врата в полето“… По думите му, трябва да бъде ограничена възможността за сумирано изчисляване, а това работно време, което ще се ползва извън този регламент, да бъде доплащано като извънреден труд.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук