БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА ОСВОБОДЕНИ ОТ ЗРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ЗА МИНАЛИ ПЕРИОДИ

контакти

Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди. Подаването на заявление в НАП с тази цел вече не е обвързано с изискването това да става преди напускането на страната, както беше до сега, съобщават от приходната агенция.

За да бъдат освободени, трябва да отговарят на няколко условия. Те трябва да са български граждани, както и да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година. Най-важното условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. Облекчението е, че вече няма срок, в който то трябва да бъде представено в НАП. Доскоро законодателството изискваше документът да бъде подаван преди напускането на България. Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Може да бъде изпратено и по пощата, с обратна разписка.

Ако при връщане в България, едно лице иска да възстанови здравноосигурителните си права, то трябва да подаде в НАП друго заявление – за завръщане. Към него се прилагат документи, които доказват, че е бил в чужбина повече от 183 дни през една календарна година.

Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление за завръщане, могат да се възстановят по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве у нас. Вторият е, ако искат веднага да възстановят своите здравни права, то трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски, изчислени върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2013 година това са 12 вноски по 33,60 лв.

С последните промени в Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са  граждани и на друга държава и не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират, че не дължат вноски за здраве с декларация по образец, която се подава лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка, уточняват от НАП. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук