Българин от Северна Ирландия към политиците: Осъзнайте се и помагайте на народа

Положението в двете страни по време при извънредната ситуация, през погледа на Митко Митков

Как вижда ставащото в България, в условията на извънредно положение, наложено заради коронавируса, разказва сънародникът ни Митко Митков. От няколко години той живее в Северна Ирландия със семейството си, в град Нютаунхамилтън.

Там се преродих, защото живеем нормален живот, без егоизъм, елементи на расизъм и можем да си позволим всичко с една заплата. Това коментира преди малко повече от година Митко, който е от ромски произход и няма проблеми да го подчертава.

Болно ми става, като гледам какво се прави в Родината. Харесват ми строгите правила и поставяне под карантина, когато е необходимо, но трябва мерките да са и за доброто народа, защото много хора ще загубят работата си и децата им ще гладуват.

Искам да се обърна към господа политиците. Съгласен съм с наложения от тях строг режим, но трябва да помислят и за отделния човек. Не знам с какви очи казват да се продават автомобилите, за да се покриват разходите. Не всеки разполага с коли и къщи за милиони или се вози в частни самолети, но за сметка на това има много бедни. Жадувам да видя България като другите държави. Надежда има, но тя е в ръцете на народа, казва нашето момче.

Ирландците нямат притеснения, че ще загубят работата си или ще останат без пари. На тези, дето трябва да си стоят две-три седмици или повече вкъщи, държавата им плаща заплатата. Защо и в България да не може, питам се. Има и други финансови стимули. Не съм сигурен, но говори се, че ако имаш някакви дългове, държавата покрива част от тях. Въпреки трудностите, правят се правилните неща, а в България всичко изглежда объркано, смята Митко.

Преди време той работел във фабрика за салати, изнасяща продукция за цяла Европа. Сега е във фабрика за бекон и наденички, а продукцията е за големи вериги магазини. Ходя на работа редовно. Осигурени са ни специални екипировки, маски и се спазват всички хигиенни изисквания. Въобще не е повдигана темата за липсата на предпазни средства или дезинфектанти. Даже в някои магазини, при влизането, трябва да си измиваш ръцете. Тук хората са подготвени за всичко.

Съгласен съм, че чужбина не е като дома, но не съм съгласен след време децата ми да живеят в държава, която няма ясни перспективи за развитие. Завършил съм средно специално образование, имам грамоти за най-добър ученик, 4-ти разряд строителство, но не мога да практикувам професията в България, защото не виждам бъдещето. Затова се обръщам отново към политиците, с апел да се осъзнаят и да помогнат на народа, споделя българинът от Северна Ирландия.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук